Film i Väst
PRESSMEDDELANDE
Cannes den 17 maj, 2014
Hannes Holm regisserar En man som heter Ove
Vid Film i Västs presslunch idag offentliggörs Hannes Holm som manusförfattare och regissör till filmatiseringen av En man som heter Ove. Filmen är baserad på Fredrik Backmans bästsäljare.
Flerfaldigt Guldbaggenominerade och prisbelönte Hannes Holm skriver manus och regisserar filmatiseringen av Fredrik Backmans bästsäljande succéroman En man som heter Ove.Det tillkännages idag vid Film i Väst årliga presskonferens med anledning av filmfestivalen i Cannes.

På plats i Cannes är Hannes Holm och filmens producent Annica Bellander från produktionsbolaget Tre Vänner som producerar filmen i samarbete med Film i Väst och Nordisk Film.

En man som heter Ove kommer att spelas in i Spanien och trakten kring Trollhättan under hösten 2014 och våren 2015 och har planerad premiär på juldagen 2015.

Hannes Holm har en lång meritlista inom svensk film och tv. Med långfilmssuccéer som banbrytande ”Adam och Eva”, ”En på miljonen”, ”Klassfesten”, filmerna om ”Sune” och ”Himlen är oskyldigt blå” har Hannes Holm blivit en av Sveriges mest färgstarka och folkkära regissörer.  År 1998 erhöll han Karamellodiktstipendiet tillsammans med Måns Herngren.

Fredrik Backmans litterära språk och universum med den oerhört speciella men igenkännande karaktären Ove i centrum är full av filmiska möjligheter. Jag ser fram emot denna resa för att gestalta Ove och hans värld på film”, säger Hannes Holm.

Om En man som heter Ove

Ove, 59 år är för grannarna radhusområdets vresiga ordningsman. Men när höggravida Parvaneh med familj flyttar in mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt, att man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid.

Vi är väldigt glada att valet föll på Hannes Holm när Fredrik Backmans otroliga historia nu ska bli film. Hannes Holms träffsäkra filmspråk och skickliga personregi kommer att göra historien rättvisa och samtidigt ge den en ny dimension på filmduken”, säger Jessica Ask, produktionschef vid Film i Väst.

Hannes Holm är med sitt uttryck och känsla för karaktärer som drama och komedi det självklara valet att regissera En man som heter Ove”, säger Annica Bellander, producent vid Tre Vänner.

Boken En man som heter Ove (Bokförlaget Forum) har hittills sålts i närmare 650 000 exemplar i Sverige. Det gör boken till Sveriges mest sålda under 2013. Den har även utkommit i ett antal länder som Norge, Island, Danmark, Finland och Holland. Under 2014 väntar utgivning i ett ytterligare antal länder däribland Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och USA.

En man som heter Ove distribueras av Nordisk Film med planerad biopremiär juldagen 2015.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print