Oscar 2014: Nomineringarna är så förutsägbara som man trodde. Mer än vanligt faktiskt. Nästan hela listan känns som en lång filmkliché, eller illafall som en Oscarkliché.

Av nomineringarna till bästa film, känns någon som en självklar vinnare? ”American Hustle” har inte haft premiär än så det är svårt att uttala sig om den. Men ”Gravity” kanske? Nja, juryn brukar vara mer konservativ än så. Det står nog mellan den förstnämnda och “12 Years a Slave“. Förmodligen vinner American Hustle, det är ju nästan givet eftersom filmen har “American” i namnet. Inte sant?

Att Christian Bale är nominerad till bästa huvudroll känns pliktskyldigt. Han har ju spelat med i så många succéer nu, så han kanske förtjänar en Oscar? Nej, det här är en synnerligen stel skådis, med ett minimalistiskt skådespeleri som är fullständigt uttryckslöst. Men jag har inte sett hans insats i American Hustle än, så vi ska väl inte döma än. Lika pliktskyldigt känns Leonardo DiCaprios nominering. Han har inte gjort en särskilt bra insats sedan “Gilbert Grape”. Men jag antar att han nästan förtjänar en Oscar enbart genom att ständigt lyckas se ut som en 12-åring.

Några få ljuspunkter finns det på kvinnosidan med många stora och intressanta namn i både huvud- och biroller, som tungviktarna Judi Dench , Meryl Streep, Sandra Bullock och Julia Roberts.

Det roligaste är nästan att den nu pensionerade Hayao Miyazaki fick sin tredje Oscarnominering, nu för sin sista film “The Wind Rises“. Om inte den här filmen vinner i kategorin så blir jag minst sagt förbryllad eftersom de andra filmerna är rent utsagt skräp.

Hoppa ner för de viktigaste nomineringarna: 

Bästa film: ”American hustle”, ”Captain Phillips”, ”Dallas buyers club”, ”Gravity”, ”Her”, ”Nebraska”, ”Philomena”, ”12 years a slave”, ”The wolf of Wall Street”

Bästa manliga huvudroll: Christian Bale ”American Hustle”, Bruce Dern ”Nebraska”, Leonardo DiCaprio ”The Wolf of Wall Street”,  Matthew McConaughey ”Dallas Buyers Club”,  Chiwetel Ejiofor ”12 Years a Slave”.

Bästa kvinnliga huvudroll: Amy Adams ”American Hustle”, Cate Blanchett ”Blue Jasmine”, Judi Dench ”Philomena”, Meryl Streep ”August: Osage County”, Sandra Bullock ”Gravity”.

Bästa regi: Alfonso Cuarón (”Gravity”), Steve McQueen (”12 years a slave”), Alexander Payne (”Nebraska”), David O Russell (”American hustle”), Martin Scorsese (”The wolf of Wall Street”)

Bästa kvinnliga biroll: Sally Hawkins (”Blue Jasmine”), Jennifer Lawrence (”American hustle”), Lupita Nyong’o (”12 years a slave”), Julia Roberts (”En familj – August: Osage county”), June Squibb (”Nebraska”)

Bästa manliga biroll: Barkhad Abdi (”Captain Phillips”), Bradley Cooper (”American hustle”), Michael Fassbender (”12 years a slave”), Jonah Hill (”The wolf of Wall Street”), Jared Leto (”Dallas buyers club”)

Bästa animerade film: ”Croodarna”, ”Dumma mej 2”, ”Ernest & Celestine”, ”Frost”, ”The wind rises”

Bästa icke engelskspråkiga film: ”The broken circle breakdown” (Belgien), ”The missing picture” (Kambodja), ”Jakten” (Danmark), ”La grande bellezza” (Italien), ”Omar” (Palestina)

Bästa manus: ”American hustle”, ”Blue Jasmine”, ”Dallas buyers club”, ”Her”, ”Nebraska”

Bästa manus efter förlaga: ”Before midnight”, ”Captain Phillps”, ”Philomena”, ”12 years a slave”, ”The wolf of Wall Street”

Vill du se alla nomineringarna med information om filmerna, kolla in den fantastiskt bra sidan: http://oscar.go.com/

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print