För en relaxad och hyfsat skrattvänlig underhållning, varför inte glutta en av de klassiska Rosa Pantern-filmerna med Peter Sellers. Själv upplever jag originalet som lite långsam. Tiden har liksom sprungit ifrån den där gamla stilen där filmer kunde inledas av en halvtimmes innehållslöst vardagsnonsens. Men några av filmerna är fortfarande riktigt roliga.

De roligaste är nog ändå Ett skott i mörkret (1964), Rosa Pantern slår igen (1976) och Rosa Panterns hämnd (1978). Ett skott i mörkret var  kul och egentligen en direkt uppföljare till Rosa Pantern, men den kom lite i skymundan och publiken saknade pantern, så därefter fick alla filmer heta nåt med “Rosa Pantern” oavsett om de innehåll en plot rörande diamanten från första filmen eller ej. Figuren blev ju mer en symbol för kombinationen Musiktema+Clouseau+Dreyfus.

Herbert Lom gör för övrigt sin bästa och roligaste version av Chief Inspector Charles Dreyfus i Rosa Pantern slår igen. Där får han mera spelrum som galning som vill förstöra världen för att kunna besegra Clouseau. Den filmen är kul och förmodligen den skämttätaste av dom alla.

Rosa Panterns Hämnd har några av de allra roligaste stunderna. Själva plotten är inget att hurra för, men den har många sköna stunder och Peter Sellers är precis lika bra som i de föregående två. Kato får också mera utrymme i den här filmen.

Så om du har missat någon av de här filmerna har du ett mycket trevligt fredagstips. Oavsett hur du ägnar din fredag eller helgen i stort, med eller utan Rosa Pantern, så hoppas jag ändå att du får tillfälle att jobba på smilgroparna.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print