Blade Runner 2? Om du mot förmodan ännu inte har hört eller läst om det, så kan jag berätta att Ridley Scott faktiskt håller på och planerar en uppföljare till sin gamla klassiker Blade Runner. Detta utannonserades redan 2011, men det har varit tyst ett bra tag om filmen. Men nu verkar projektet ha kommit igång på allvar. Ja, ska man vara glad, återhållsamt upprymd, en smula upprörd eller bör man helt enkelt skaka uppgivet på huvudet?

Hur långt har då projektet, eller vad man nu ska kalla det, alltså Blade Runner 2, egentligen kommit? Inte långt alls faktiskt. På filmsajten IMDB heter filmen “Untitled Blade Runner Project (????)“. Här finns inte mycket information att tillgå, men letar man bland de nyaste nyheterna kan man läsa sig till att man har skaffat sig en ny manusförfattare och att Ridley Scott meddelar att han vill anlita den nu åldrade och semi-pensionerade Harrison Ford igen. Planerna var tidigare att Ford skulle spela huvudroll, men förmodligen gör han i sådana fall enbart ett gästspel. Enligt Scott blir det en kvinnlig protagonist den här gången. Ska vi gissa på att Noomi Rapace snart länkas till projektet?

Varför är jag då inte fullkomligt lyrisk över en uppföljaren till denna film? Förvisso verkar Scott ha en hel del fina idéer, bl.a. berättade han redan för drygt ett år sedan om en scen som han vill ha med i filmen. Men jag är fortfarande konfunderad och håller en viss känslomässig distans.

Min första kritik handlar om Harrison Ford, ehuru han säkert kommer att synas tämligen lite (ta i trä). Han verkar urladdad och för mig är det uppenbart att han har förlorat sin forna gnista, den där ungdomliga energin som gjorde Indiana Jones till en hyperaktiv  tonåring i kroppen på den medelålders mannen han då var.

Den andra är att jag liksom många fans älskade stämningen och atmosfären i den första. Vi vet att Ridley Scott kan skapa atmosfär och vackra, stämningsfulla miljöer. Men jämför med den gamla Alien och nya spin-off-prequel Prometheus. Var finns stämningen från Alien? Ingenstans. En sak som man bör veta med Scott är att han tycker om att förnya sig och göra nya saker, testa nya sett att göra saker. För många år sedan såg jag en intervju med Scott där han kommenterar Alien 3. Han tyckte att det var bra att monstret utvecklades och var annorlunda än i de andra filmerna. Att förnya filmen verkar vara ett värde i sig. Visst kan man kalla Scott för modig och våghalsig, Men jag hoppas verkligen att han den här gången inte underskattar igenkänning och nostalgifaktorn. Jag tror inte att fansen vill se en ny film. Egentligen vill de se samma film igen, som om den nya filmen bara var nya scener eller en förlängning av samma film. Vad tror du? Har jag inte rätt?!

Men den gamla filmen fungerade ju och är ju så hyllad. Varför överhuvudtaget göra något nytt? Ska man helt enkelt gräva upp gamla lik ur graven eller är det inte bättre att låta dom ligga kvar där? Ridley Scott var smart när han döpte om sin Alien Prequel till Prometheus. Om det blir någon ny replikant-historia hoppas jag att han gör något liknande och något helt annat. Nej, jag vill nog inte ha en ny Blade Runner.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print