Ikväll delades det nylanserade antipriset Skämskudden ut för första gången. Vid en fullsatt gala på Kolingsborg i Stockholm korades årets sämsta svenska tv-insatser, och bland pristagarna finns Eric Saade, Martin Timell och Janne Josefsson.

Spänningen var stor när årets mest pinsamma tv-insatser skulle utses. Totalt delades det ut tio stycken Skämskuddar i olika kategorier, och bland pristagarna finns bland annat Eric Saade som tog hem två kategorier efter sin programledarinsats i Eurovision Song Contest. I övrigt märks bland annat Martin Timell som utsågs till årets sämsta programledare, samt Janne Josefssons Uppdrag Granskning.

– Galan var otroligt lyckad, men det är synd att ingen av pristagarna var på plats och tog emot sin kudde. Nu får vi se om det går att behålla maten i magen imorgon kväll när tv-branschen kryper upp i sin egen stjärt under Kristallengalan, säger Skämskuddens grundare Martin Soneby.

Här är samtliga mottagare av Skämskudden 2013.

Programledare: Martin Timell (Sveriges roligaste klipp, Äntligen hemma, TV4)
“Det är något alldeles särskilt att bevittna ansträngd pojkaktig charm från en bitter, medelålders, livstrött själ. Martin Timell har mer än någonsin tidigare visat att det inte går att fejka entusiasm hur länge som helst.”

Livsstil: Det okända (Nordisk Film & TV, Sjuan)
“Det okända: tolv säsonger- fortfarande inget spöke.”

Meltdown: Eric Saades Hashtag/MILF-insats (Eurovision Song Contest, SVT)
“Förväxlade i Eurovision Song Contest hashtags med skämt, på ett sätt som gjorde att pappahumor plötsligt kändes fräsch.”

Underhållning: Hela Sveriges fredag (Nordisk Film & TV, SVT)
“Programledarna förstod inte reglerna, de medverkande förstod inte reglerna, publiken förstod inte reglerna. Första regeln i Hela Sveriges fredag är: prata inte om Hela Sveriges fredag.”

Fiktion: Gustafsson 3tr (Jarowskij, TV4)
“Minns ni hur roligt Killinggänget var? Minns ni hur de inspirerade en hel generation? Minns ni hur de omdefinierade svensk humor? Robert Gustafsson ger hopp åt alla dem som 2013 vill leva på gamla meriter.”

Granskning: Uppdrag granskning, Barnfattigdomen (SVT)
“Janne Josefsson har på några få år gått från att stå på de svagas sida till att stå på de svagsintas sida. Han vågar ställa de tuffaste frågorna till de allra mest utsatta.”

Tv-personlighet: Erik Saade (Eurovision Song Contest, SVT)
“Alla varningsklockor hade ringt när den tvålfagre kollegan Danny Saucedo hade misslyckats i Melodifestivalen. Eric Saade gav sig på samma uppgift. Fast på engelska. Inför 100 miljoner tittare.”

Direktsända program: Humorgalan (Meter Television, TV4)
“Skämtet om att Humorgalan är Sveriges minst roliga produktion, har gjorts så många gånger att det hade passat i Humorgalan.”

Reality / Dokusåpa: Kändishoppet (Nordisk Film, TV3)
“Yada yada yada bomben, yada yada yada magplask, yada yada yada tjockis som slår sig. Det är svårt att vara humanist och tro på mänskligheten, när man ser att Kändishoppet får en säsong till.”

Juryns specialpris: Edward af Silléns plagiat av Neil Patrick Harris-sketcher
“Efter att skamlöst i flera års tid, ha stulit manus från amerikanska tv-galor, som tagit bataljoner av slipade manusförfattare månader att jobba fram, har han fuskat sig till en karriär med ett par Youtube-klick. Oscar Wilde sade ”Begåvningar lånar, genier stjäl”. Om detta är sant, är han Sveriges största geni genom tiderna.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print