Varsågod! Här har du en fullständig lista med alla Star Trek-filmerna, från Star Trek – The Motion Picture från 1979 till och med den senaste, Star Trek Into Darkness. Alla filmerna finner du recenserade i form av korta omdömen och med betyg.

Star Trek – The Motion Picture (1979)

Nytändning i bioformat: Högre budget, mindre kalkonig. En mer realistisk och nedtonad tolkning utan allt för bisarra inslag.
Betyg 2 

Star Trek II – Khans vrede (1982)

Lättsammare, mer humor och åter till lågbudgetträsket. Hyfsad underhållning och blaha-handling.
Betyg 2-

Star Trek III – Spocks återkomst (1984)

Intressant handling. Star Trek-världen får återigen en aningen mer bredd och djup.
Betyg 2-

Star Trek IV – Resan hem (1986)

Bästa och mest underhållande filmen med originalgänget. Mycket humor i den här tidsresefilmen då de åker bakåt i tiden till 1900-talet.
Betyg 3+

Star Trek V – Den yttersta gränsen (1989)

Hmm, något underskattad enligt egen åsikt. Lite för mycket kalkon-vibbar, men har en intressant handling. Gillar skurken Syboks extrema övertygelse och hans missionsiver.
Betyg 2

Star Trek VI – The Undiscovered Country (1991)

Riktigt hyfsad handling och jag fullkomligen avgudar inledningen vid lägerelden. Men återigen finns dumma och kalkon-fåniga inslag som drar ner rejält på betyget. Huvva.
Betyg 3+

Star Trek: Generations (1994)

Kul att äntligen se TNG-gänget. Filmen har en svartare ton och är mer anpassad för bioduken. Bort från TV-looken (Äntligen!). Men den är ändå extremt ojämn.
Betyg 3+

Star Trek: First Contact (1996)

Men aj, den här filmen kunde ha varit bra om man inte hade stympad Star Trek-världen och borgerna i ett Hollywood-aktigt försök till onödiga förklaringar och allmänna fånerier. Gillar mycket och ogillar lika mycket.
Betyg 3+

Star Trek: Insurrection (1998)

Välgjord, hyfsad intressant handling. Men känns lite som en mellanfilm. Luften börjar gå ur franchaisen.
Betyg 2

Star Trek: Nemesis (2002)

Gillar Romulanerna och en del av handlingen. Men nu har luften verkligen gått ur franchaisen. Filmen och framförallt skådisarna känns trötta.
Betyg 2

Star Trek (2009)

Reboot, remake och nytändning. Alldeles för mycket origin story, ett alldeles för mycket Hollywood-modell-anpassat manus. Men den är helt otroligt snygg och nästan lika underhållande.
Betyg 4

Star Trek Into Darkness (2013)

Lika otroligt snygg som den förra och lika otroligt välspelad. Men framförallt har den en bättre och mer originell med en mer intressant handling. Och därför är den också snäppet ännu mera underhållande.
Betyg 4

That’s all folks…..

Ja, det var det. Men jag återkommer säkert med tankar och funderingar om den minst sagt ojämna Star Trek-franchisen och om TV-serierna. Och avslöjar så klart vem som egentligen är den bästa kaptenen… Kanske…

Läs även om mer Star Trek-filmerna: hos Rörliga Bilder & Tryckta ord och Jojjenito.

Och om du själv har du skrivit om filmerna får du gärna länka till dom här i kommentarerna.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print