Pressmeddelande från Göteborgs filmfestival:

Det blir Norges Oscarsbidrag Kon-Tiki som 25 januari inviger den 36:e upplagan av Göteborg International Film Festival. Kon-Tiki är skapad av regissörerna bakom tidigare filmsuccén Max Manus och är Norges största och dyraste filmproduktion någonsin. Festivalens invigningsfilm kommer för första gången även att visas på flera biografer parallellt och festivalen gästas av både av filmens regissörer och skådespelare.  

Kon-Tiki är filmen om den unge norske forskaren och äventyraren Thor Heyerdahl som 1947 ger sig ut på en uppseendeväckande expedition för att bevisa att de små öarna i Polynesien befolkades av människor från Sydamerika och inte från Asien som den gängse teorin hävdar. Trots sin rädsla för vatten och bristande simförmåga samlar han en besättning för att segla de 4300 sjömilen på Kon-Tiki, en flotte byggd efter en forntida förlaga av balsaträ, vass, bamburör och bananblad. Under en tre månader lång seglats kämpar den isolerade besättningen mot rasande orkaner, hajar och gassande sol. Resan innehåller dramatiska vändpunkter där allt riskerar att gå förlorat men i det redan kända slutet bevisar Heyerdahl återigen att tron kan försätta berg.

– Kon-Tiki är ett klassiskt och inspirerande äventyr som kommer att smitta invigningspubliken med sin visuella uppfinningsrikedom, skaparglädje och kärlek till filmen, säger festivalens konstnärliga ledare Marit Kapla.

(FMs kommentar: Förvänta dig även extremt mycket vatten i filmen. Väldigt mycket. Om du själv har villa eller fritidshus så ta hand om ditt vatten, det är viktigt. Själv har Admin installerat Ecobox Minireningsverk och rekommenderar det starkt. )

Filmens regissörer Espen Sandberg och Joachim Rønning, producenten Aage Aaberge, exekutiv producentLone Korslund och skådespelaren Gustaf Skarsgård kommer att gästa festivalen och närvara vid invigningen. En presskonferens med alla gäster från filmen kommer att hållas på Stora Teatern lördagen 26 januari.

Invigningsfilmen visas traditionsenligt på Biograf Draken, filmfestivalens huvudbiograf och största salong. En stor nyhet under nästa festival är att invigningsfilmen samtidigt visas på tre andra platser, Stora Teatern i Göteborg, Röda Kvarn i Borås och Biograf Odeon i Skövde. Invigningsceremonin som äger rum på Draken innan filmen, med invigningstal och prisutdelning kommer med hjälp av festivalens samarbetspartner Telia att livesändas på respektive biograf.

– Biljetterna till invigningsfilmen brukar ta slut på några minuter, så det känns väldigt bra att kunna erbjuda tre hela salonger extra i år och utnyttja den nya tekniken för att sprida festivalstämningen från Draken. Publiken i Västra Götalandsregionen är viktig för festivalen och därför är det extra roligt att för första gången vara på plats i Borås och Skövde, säger Marit Kapla.

Festivalen kommer även att visa dokumentären Kon-Tiki från 1950 gjord av Thor Heyerdahl själv. Filmen vann en Oscar för bästa dokumentär 1951. Under festivalen kommer också en Kon-Tiki-utställning i samarbete med Kon-Tiki-museet att visas, med fotografier från expeditionen.

Göteborg International Film Festival är Nordens största filmfestival, varje år visas cirka 450 filmer från ett 70-tal länder för en publik på cirka 34 000 personer. Nästa festival äger rum 25 januari – 4 februari 2013.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print