Om du håller koll på vad som händer inom filmvärlden har du säkert redan hört att filmregissören och producenten Tony Scott är död. Man tror att han begått självmord och enligt rapport kastade han sig från en bro “utan att tveka” som rapporterna säger. En djup depression tros ligga bakom självmordet.

I svensk massmedia framställs Tony Scott mest som den där “regissören som gjorde Top Gun“. Men Scott är verkligen inte en historisk gestalt, utan var högst verksam och hade många projekt på gång in i slutet. En Top Gun-uppföljare var på gång, vilket vi har raporterat om tidigare, men det är bara ett av en lång rad projekt. Tidningarna nämner också så där i förbigående att Tony Scott var mästerregissören Ridley Scotts bror, vilket för övrigt var nog rätt okänt för de flesta. Säkert mest pga av att de på pappret inte jobbade mycket tillsammans. Men under senare år gjorde dom det. Tony Scott, som var mycket aktiv som producent under det senaste decenniet, producerade Ridley Scotts fantastiska “Alien-prolog” Prometheus och hade precis börjat arbeta på uppföljaren, alltså Prometheus 2.

Ett annat projekt där Scott stod som producent är en miniserie för TV som just nu håller på att filmas, en miniserie  som baseras på thrillerklassikern Coma. Den är snart färdigställd och skall ha premiär i år. Om amn lyckas färdigställa projektet i tid eller om efterproduktionen skjuts upp har jag ingen aning om. Men jag hoppas ändå att få se den snart.

Det är många andra fler kommande projekt som Scott var inblandad i. Uppenbart påverkar Scotts plötsliga död en lång rad filmer, TV-serier, produktionsbolag och naturligtvis många människor. Hur Ridley Scott tar broderns död har jag inte heller någon aning om, och inte heller om det här påverkar Ridleys motivation att fortsätta med en till Prometheus.

Tony Scott har gjort en rad filmer och TV-produktioner, både som regissör och producent. Förutom den kända Top Gun, som verkligen inte är någon personlig favorit, samarbetade han med storfilmsproducenten Jerry Bruckheimer som regissör till Snuten i Hollywood II och Days of Thunder. Det var också Tony Scott som gjorde smått geniala True Romance på Quentin Tarantinos briljanta manus. Sista filmen som Scott regisserade blev den rappa men något ojämna Unstoppable. Som producent liggar han bland annat bakom en lättsam men i övrigt rätt positiv överraskning som The A-Team.

Faktum är att Tony Scott var en drivande kraft i Hollywood ända in i slutet och mer inflytelserik än någonsin. Ännu konstigare blir självmordet med tanke på att han lämnade efter sig fru och två tvillingpojkar. Scott ser ut att ha levt bra och ordentligt. Var det en depression bör den ha legat länge och djupt. Vi kanske får veta mera om omständigheterna senare. Tony Scott, R.I.P.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print