Idag är det nästan svårt att förstå att Alfred Hitchcock faktiskt gjorde hela 20 långfilmer innan originalversionen av Mannen som visste för mycket (The Man Who Knew To Much, 1934). Trots att den kan upplevas som en av regissörens tidiga alster har den ändå mycket av Hitchcock senare filmer. Det finns en slughet som bäddar för suspense samtidigt som berättelsen har stringens.    

 

Så vad handlar Mannen som visste för mycket om? Jo, det är ett kidnappningsdrama. Lawrence (Leslie Banks) och Jill (Edna Best) är på semester i Schweiz med sin dotter Betty. När en viss Louis Bernard ligger för döden ber denne paret att hämta information från sitt hotellrum. När de hämtat informationen blir Betty kidnappad. Det visar sig att Bernard är en agent och har fått reda på planer att mörda en utländsk diplomat.

Som sagt, filmen bygger på den spänning, eller ”suspense” som Hitchcock blev känd för. Det är bra skådisar, Leslie Banks är ju en tidig filmikon och en av den tidens stora stjärnor. Men en annan, idag ännu mera känd  skådespelare, som figurerar i filmen är Peter Lorre. Hitchcock var i princip Lorres första möte med engelsk film och kunde nästan ingen engelska alls när han erbjöds rollen. Idag är Lorre filmens främsta säljargument förutom Hitchcock själv och brukar därför vara den mest framträdande skådespelaren på omslag till allehanda utgåvor av filmen.

Mannen som visste för mycket var något av en besvikelse för producenten C.M. Woolf, som i princip avskydde filmen. Han tillät filmen enbart att bli en ”second half of a double bill”. På den här tiden såldes filmer ofta parvis som biljetter till ett program bestående av en dyrare A-film och en billigare B-film. Det är här faktiskt var A- och B-begreppet kommer ifrån, vilket helt enkelt innebär positionen på biljetten. Film “A” var huvudnumret, den större produktionen och den andra, film “B”, var en film som tillsammans med den förra gav besökarna en helkvälls underhållning på 3 timmar. Kom ihåg att på 30-talet fanns inte TVn och bion kunde genom “double bill”-systemet konkurrera med samma längd som teaterföreställningar.

Men även om inte filmens producent uppskattade Mannen som visste för mycket hyllades den av både kritiker och publik. Hitchcock fick sin revansch i och med en nyinspelning 1956 med James Stewart och Doris Day i huvudrollerna. Men den får du veta mera om en annan gång.

Betyg: 7/10

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print