För några år sedan verkade Luc Besson rätt trött på allt som hade md film att göra och funderade på att dra sig tillbaka, något som också kanske avspeglade sig något i de filmprojekt han var inblandad i. Men nu ser Besson ut att vara piggare och mer vital ut än någonsin och han verkar planera en rad olika projekt. Så vad verkar vara på väg nu, jo den franska toppregissören funderar på att filmatisera Science Fictionserien Linda & Valentin. 

 


De franska seriealbumen som gavs ut i Sverige med namnet Linda & Valentin skapades 1967 av författaren Pierre Christian och konstnären Jean-Claude Mezieres. Med en enorm fantasi och berättarglädje har serien inspirerat till en mängd olika rymdäventyr världen över. Empire Online kallar serien för “sci fi-komedi”. Det stämmer väl inte riktigt, även om serien har både humor och värme. Nättidningen tycker att projektet skulle passa Besson som handen i handsken med tanke på “The Fifth Element”. Själv tvekar jag snarare eftersom tonen i Bessons rymdspektakel är långt från den i seriealbumen. Jag välkomnar idén, men jag hoppas samtidigt att om Besson verkligen genomför filmen, så blir det med respekt och att han inte skojar till det.

Den eminenta filmbloggaren Filmitch skrev för ett tag sedan om vilka serier han skulle vilja se filmade och nämnde just Linda & Valentin. Själv läste jag de flesta albumen när jag var yngre och har alltid tyckt att det skulle kunna bli fantastiska filmer. Kanske det bästa näst efter Star Wars. Eller ännu bättre.

Vi får se om Luc Besson håller fast vid sin vision. Just nu håller den franska filmregissören på med Malavita, en gangster-“skydda vittnet”-historia med Robert De Niro, Nichelle Pfeiffer och Tommy Lee Jones, samt en än så länge titellös thriller med Angelina Jolie som ska ha premiär 2013. Sen får vi se om Besson ger sig på den älskade rymdsagan.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print