Ja, nu är det dags för Lukas Moodysson igen. Det verkar bli en snäll och inte särskilt uppseendeväckande film. Läs pressmeddelande om vad filmen handlar om, samt vår kompromisslöst ärliga kommentar efter ”hoppet”.

Så här lyder pressmeddelandet från SF och Memfis film:   

 

”Stockholm 1982.
En film om Bobo, Klara och Hedvig. Tre tjejer som är tolv-tretton år. Som drar runt på gatorna och babblar. Som är modiga och tuffa och starka och svaga och förvirrade och knasiga. Som får klara sig själva alldeles för tidigt. Värmer fiskpinnar i brödrosten när mamma är på krogen. Startar ett punkband utan att ha instrument att spela på, trots att alla säger att punken är död.

Om att vara annorlunda och om en vänskap som är större än allting annat.
En film med mycket musik och mycket humor och mycket allvar.

”Jag hoppas det blir en glad film, full av hopp och livskraft.” säger Lukas Moodysson.

Coco Moodysson har skrivit seriealbumet Aldrig godnatt, som ligger till grund för berättelsen. Lukas Moodysson har gjort manusbearbetningen.

Lukas Moodysson har tidigare gjort bl.a. spelfilmerna Fucking Åmål, Tillsammans, Lilja 4-ever och Mammut.

Inspelningsstart planeras till hösten 2012. Inspelningen kommer att ske hos samproducerande Film i Väst samt på location i Stockholm.

Biografpremiär hösten 2013. Distribueras på bio av Svensk Filmindustri.

Filmens produceras av Memfis Film.”

…………………

Ja, och hur skall man då kommentera filmen?

Med ett tveksamt ”okej”? Ytterligare en ny ungdomsfilm, är det verkligen vad svensk filmindustri behöver? Moodysson kanske har idétorka eller har jobbat hårt på att försöka få till en ny film, vad vet vi inte. Men pressmeddelandet är verkligen inte upphetsande, snarare utbrister man i en uttråkad gäspning. Säkra kort och fantasilösa filmer, jo visst, det är sånt som säljer.

Måhända innehåller filmen mer än vad pressmeddelandet lovar, men faktiskt bryr jag mig knappt. I vilket fall tar Lucas Moodysson tar ett steg tillbaka, både som filmskapare-slash-konstnär och som provokatör. Vi kan hoppas på att val av film och motiv beror på att regissören måhända har mognat en aningen. Men varför, om så är fallet, måste man hålla igen svängarna och kreativiteten för det?

Även SVD och Sydsvenskan har hunnit uppmärksamma filmen. Fler är säkert på gång. Tidigare berättade Lukas Moodysson att han skulle göra en film på engelska. Men det blev inget av med det. Expressen skrev om nyheten och AB påstår att Moodysson medvetet ljög om detta.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print