Så lät titeln på det pressmeddelande som SVT lagt ut på sin hemsida.

SVT har nu alltså lagt fingrarna på ett flertal serier inom både fiction och fakta, direkt från det brittiska BBC. Jag kommer att ta en del av texten direkt ifrån SVT, för här handlar det om flera serier som jag inte haft chansen att se.

Fictiondelen innehåller:

Call the midwife

Tittarfavoriten som vid premiären i januari i år hade nära 10 miljoner tittare. En rörande, dramatisk och färgstark skildring av en ung barnmorskas liv i Londons East End på 1950-talet. Bygger på Jennifer Worths populära memoarer. I rollerna: Jessica Raine, Jenny Agutter, Miranda Hart, Judy Parfitt m.fl. Sänds i SVT i sommar.

[youtube]aVfdZevxf_o[/youtube]

Inside men

Thriller om tre anställda som planerar och genomför en stöt mot den valutadepå där de arbetar. Serien skildrar hur de uppträder när de, i samband med stöten, överskrider sina moraliska gränser. I rollerna: Steven Macintosh, Ashley Walters, Warren Brown, Kierston Wareing, Nicola Walker m.fl. Sändningsdatum ej fastslaget.

Detta är en serie som jag har sett och jag är glad att SVT har valt att sända den. Jag rekomenderar verkligen den här.

[youtube]oWGCVlFB-CA[/youtube]

Shirley

Musikaliskt drama om Shirley Basseys liv från trasslig tonåring till internationell diva. Vid 15 års ålder är Shirley Bassey redan etablerad som artist, men det är först när hon möter Mike Sullivan som hennes liv ändras för alltid. I rollerna: Ruth Negga, Charlie Creed-Miles, Lesley Sharp, Henry Lloyd-Hughes, Larissa Wilson m.fl. Sändningsdatum ej fastslaget.

Whitechapel

Deckare om copycat-mord i Londons East End baserade på klassiska kalla spår. Säsong 1 och 2 har tidigare sänts på TV4. I rollerna: Rupert Penry-Jones, Phil Davis, Steve Pemberton m.fl. Sändningsdatum ej fastslaget.

[youtube]0vM21CEDusw[/youtube]

 

Dickens 200 år

I sommar uppmärksammar SVT 200-årsminnet av Charles Dickens födelse. Följande titlar ingår i sommarens Dickenssatsning.

David Copperfield
Drama baserat på Charles Dickens klassiker om David Copperfields liv och hans möten med en rad färgstarka karaktärer. I rollerna: Daniel Radciffe, Bob Hoskins, Imelda Staunton, Maggie Smith, Emilia Fox m.fl. Sänds i SVT i sommar.

Edwin Drood
Psykologisk thriller om John Jaspers besatthet av den unga Rosa Bud och hur långt han är beredd att gå för att fånga henne. Edwin Drood är en obehaglig och modern berättelse om droger, förföljelse och mörker. En nyproduktion baserad på Dickens ofullbordade roman. I rollerna: Matthew Rhys, Rory Kinnear, Freddie Fox, Tamzin Merchant, Alun Armstrong m.fl. Sänds i SVT i sommar.

Lysande utsikter
Nyproducerat drama baserat på Dickens klassiska roman om den föräldralöse Pip och hans öden och äventyr. I rollerna: Gillian Anderson, Ray Winstone, Douglas Booth, David Suchet m.fl. Sänds i SVT i sommar.

[youtube]ZlR1ll0exBg[/youtube]

Faktadelen innehåller:

Adolf Hitler – the power of evil
I tre filmer studeras Hitlers relation till de människor han var ledare för under andra världskriget. Med hjälp av vittnesmål, arkivmaterial och dramatiska rekonstruktioner ges en tydligare bild av varför miljontals personer valde att stödja honom, trots att han orsakade dem stor skada. Sändningsdatum ej fastslaget.

After life
I BBC:s eget experiment, genomfört i samarbete med forskare inom olika ämnesområden, ges svar på vad som händer om vi lämnar våra hem vind för våg. För första gången får vi följa hur bakterier, flugor och svampar tar över och förvandlar allt ätbart till oigenkännlighet. Sändningsdatum ej fastslaget.

History of the world
70 000 år av historia på åtta timmar. Med hjälp av rekonstruktioner och datorgrafik kartläggs den historiska utvecklingen. Från Mesopotamien via Egypten och Rom till den franska och den industriella revolutionen berättas om civilisationer och kulturer, framgångar och bakslag. Varje avsnitt fokuserar på ett avgörande tillfälle i historien. Sändningsdatum ej fastslaget.

Ice age
Under tiotusentals år täcktes norra Europa av tjock packis. Ice age låter oss möta istidens mammutar och landskap som om det vore filmat idag. SVT:s Henrik Ekman har bidragit med svenska exempel som till exempel den extremt snabba landhöjningen längs Norrlandskusten. Sändningsdatum ej fastslaget.

The Diamond Queen
I år fyller Englands drottning 85 år och firar 60 år på tronen, och denna tredelade serie är en hyllning till henne. Arkivmaterial varvas med nyinspelade intervjuer med bl.a. prinsarna William och Harry, premiärminister David Cameron, tidigare premiärminister Tony Blair och USA:s president Barack Obama. Sändningsdatum ej fastslaget.

Ett clip ur andra avsnittet

[youtube]ve8t_cbqjRE[/youtube]

 

Informationen kommer ifrån svt.se

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print