I samband med Nicevilletävlingen som FilmMedia anordnar med Walt Disney (sista datum för tävlinge: den 14:e mars) recenserar vi Blu-rayversionen av Niceville (The Help). Hur bra är då filmen med den otroligt fåniga svenska översättningen som får den att framstå som en lättsam komedi och hur gör den sig egentligen på DVD? Läs recensionen och om innehållet på Blu-rayutgåvan nedan:

Niceville är en filmatisering av Kathryn Stocketts roman The help. Berättelsen utspelas under 60-talet, vilket nästan är svårt att förstå med tanke på att strikta och redan då högst gammalmodiga raslagar fortfarande gällde.

Niceville kan betraktas som en “kvinnofilm” eftersom den handlar om kvinnnor under den här perioden. Berättelsen tar start år 1961 i och med att Skeeter Phelan (Emma Stone) återvänder från college och beslutar sig att intervjua svarta hembiträden om sina situation och upplevelser. Vi får ta del av deras situation och av Skeeters liv och vänskap med två andra kvinnor.   

Det är många olika berättelser som vävs in i filmen. Det är därför svårt att riktigt identifiera någon som huvudperson och man känner väl att det rör sig om en filmad roman. Den är gripande och känslostark, men samtidigt räcker inte filmformatet riktigt till för att ge karaktärerna en tillräckligt nyanserad bild. Ibland känns skildringen nästan klichéartad och jag håller med SVDs recension av filmen: “Trots filmens längd ägnas allt för mycket tid åt de vita kvinnornas problem. Återigen riskerar de svarta att bli biroller i sin egen berättelse.”

Det är mycket sentimentalt och något övertydligt, men samtidigt känns filmen viktig och som en väl behövlig “reminder” om vår moderna historia. De allra flesta tidningar och nyhetskällor ger filmen en fyra (av fem), vilket innebär att kritikerkåren är enig om att det är en riktigt bra film. Vi får väl ställa oss i skaran och ge filmen samma hyfsat höga betyg, alltså en fyra. Ibland får innehållet styra mer än hur väl berättelsen är anpassad till formatet.

Niceville på Blu-ray:

Hur gör sig då Niceville på Blu-ray? Det går inte att hitta några fel på bilden. Den är knivskarp och färgstark. Färgmässigt är den nästan för intensiv. Ljudet är också mycket bra, även om det kanske inte har “det där lilla extra”. Texter medföljer på alla nordiska språk, samt finns en spansk dubbning att tillgå som bonus om du vill träna din spanska.

Extramaterialet är hyfsat gediget, mer än godkänt och bättre än medel.  Det finn bortklippta scener, en making-of featurette och en musikvideo. Sammanlagt är filmen klart värt ett köp på Blu-ray om du uppskattar den här typen av filmer. Med tanke på att filmen tyvärr verkar ha kommit lite i skymundan och inte nått dom där enorma publikframgångarna, kan det dessutom vara ett utmärkt inköp som present. Jag tror att många som inte hunnit se filmen skulle uppskatta den.

Extramaterial, Blu-ray:

 • Deleted Scenes
 • “Making of The Help: From Friendship to Film” Featurette
 • “In Their Own Words: A Tribute to the Maids of Mississippi” Featurette
 • Mary J. Blige’s “The Living Proof” Music Video

(Featuretterna saknas på DVD-versionen)

Niceville kommer ut på Blu-ray den 14: mars. Om du inte vill tävla, eller inte har turen med dig den här gången så kan du beställa den här: hos Ginza.

Dela med dig!
 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
 • Print