Dune

Dune. En av de mest kända science fictionberättelserna genom tiderna.

Från början var det en  bokserie av Frank Herbet som vunnit ett flertal priser. Första boken gavs ut 1965 och nästan 20 år senare fick David Lynch chansen att göra en filmatisering av berättelsen.  Men detta var inte första gången som Dune skulle bli film. 10 år tidigare hade projektet nämligen getts till Alejandro Jodorowsky.

Den chilenska filmskaparen är känd för kultklassiker som El Topo, The Holy Mountain och Santa Sangre.

Jodorowsky fick 9 miljoner dollar och skapade sig inget mindre än ett dream team. Med kreativa männsikor och talanger som H.R. Giger, Jean “Moebius” Giraud, Orson Welles, Salvador Dali och många fler.
Pink Floyd tog på sig att skapa soundtracket till Dune.

Tyvärr så tog pengarna slut efter två års av förberedelser och projektet lades ner. Men även om det inte blev någon film så blev de medverkande så inspirerade av varandra och arbetet de gjorde tillsammans att ett flertal andra projekt föddes. Bland annat Alien och serien The Incal.

Jodorowsky´s Dune är alltså en dokumentär om projektet Dune. Förberedelserna om det kreativa teamet och Jodorowsky´s grandiösa vision om hur Dune skulle komma att se ut.

Här är ett klipp där Jorodowsky delar med sig av sin vision av Dune som
Många önskar inte hade ett så tragiskt slut.

[youtube]dywGFB6-VzY[/youtube]

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print