Theo Angelopoulos

Theo Angelopoulos, den grekiske filmregissören omkom under tisdagen i en MC-olycka. Angelopoulos höll på att filma exteriörscener till en dokumentär som handlade om Greklands skuldkris som skakar landet då han blev påkörd av en motorcykel.

Tragiskt, verkligen tragiskt. Theo Angelopoulos var en av Europas mest kända och hyllade filmskapare, bland annat känd för att skildra det grekiska samhället med ett kritiskt och ändock kärleksfullt öga. Han lyckades plocka hem hela 49 filmpriser runt om i världen.

Vi kommer att sörja Theo Angelopoulos liksom hans konstnärskap. Han vann storslam i Cannes med både Guldpalmen och Juryns stora pris 1998 för Evigheten och en dag, och kammade hem Cannesjuryns stora pris 1995 för Odysseus blick. Senare har Tårarnas äng (2004) hyllats som mästerverk och hans dokumentärer vunnit internationell uppmärksamhet.

Läs även (tyvärr ännu kortare notiser) i DN och SVD. Men i SVD kan du dessutom läsa en äldre artikel där regissören intervjuas.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print