Wong Kar-wais CHUNGKING EXPRESS 1994  här ett foto med BRIGITTE LIN i solglasögon

Några av de mest irriterande, återkommande klichéer inom filmens värld handlar om glasögon. Själva bärandet av glasögon har ju sjunkit en hel del sen det blev billigare att bära linser. Själv beställer jag hellre linser från Lensstore vilket bara tar nån dag, istället för att behöva vänta en eller två veckor på ett par dyra glasögon.

En kliché som därmed har blivit mer sällsynt under senare decennier är att sexualisera kvinnor med hjälp av ett avlägsnande av hennes glasögon som symbolisk striptease. Men samtidigt har nog faktiskt sådana klichéer  ännu större genomslagskraft idag än på den tiden glasögon prydde var och varannan näsa.    

 

Särskilt påfrestande är det i collegefilmer där den till synes harmlösa pluggtjejen tar av sig glasögonen för att ge en manlig huvudroll en intensiv blick med stora rådjursögon. Eller ännu värre om hon suger på glsaögonen samtidigt.

Att en kvinna bär solglasögon innebär i actionfilmer och thrillers en känsla av kontroll. Hon styr sin själv sin blick och inge vet vad hon tänker eller hur hon kommer att agera. (Se bilden ovan från Chungking Express med Brigitte Lin)

För kvinnor innebär glasögon ett skydd och att hon själv kontrollerar sin egen sexualitet. Och klichén används för att sexualisera eller avsexualisera henne. För män är det tvärtom. Vanliga glasögon bärs av datornördar, töntar och intellektuella. Solglasögon bärs av coola jetsetare och actionhjältar.

Den mest irriterande klichén är vampyrer och zombies som bär solglasögen. Det är utgör en standardmall i en lång rad av sätt att skämta till det med filmmonster. Särskilt används sådana skämt för att krydda till mediokra dussinfilmer som utan vissa “trick” skulle bli fullkomligt outhärdligt tråkiga.

Men glasögon och särskilt solglasögon har också blivit Kung Fu-kliché. Jet Li struttade runt i solglasögon i “Once Upon Time in China”-serien. Är det mer klassiska filmer eller karaktärer skall man ha små runda glasögon. Bruce Lee präglat har också satt sin prägel med pilotsolglasögon.

Och i Terracotta Warrior tar den tusen år gamla krigaren, spelad av självaste Zhang Yimou, på sig ett par solglasögon och rättar till dom på sin plats genom att trycka upp dom med ena pekfingret. Klichén har följt med i filmhistorien ända till Matrix Reloaded. Regissörsbröderna kunde uppenbart Kung Fu-filmen och alla dess uttjatade klichéer.

Har du själv exempel där du uppmärksammat glasögon? Scener som du fått dig att sucka eller spy galla över dom?

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print