Nåja, jag vet att jag är sent ute eftersom trailern till Prometheus kom under julen. Men därför tror jag också att många missat den. Jag tänkte också dela med mig några skeptiska tankar om den.

Det är kul att återse stilen från Alien i trailern till Prometheus, filmen som skulle ha blivit två Alien-prequels, men till slut blev något annat. Men stilen från första Alien finns med, den banbrytande sci-fi skräckisen. Jag känner igen stämningen, färgerna, ja till och med ljudet känns bekant. Men framförallt vinjetten, som vill säga till dig, det här är en hyllning Alien. Men ändå är jaG skeptisk. Varför? Se trailern och läs vidare mina funderingar efter “hoppet”:

 

Jo, jag har blivit bränd för många gånger de senaste åren. Jag har sett fram emot många filmer, men de har visat sig vara bitvis annorlunda än vad de har utgett sig för. Jag var till en början lyrisk inför Tim Burtons tolkning av Alice in Wonderland. Men när det sedan mer och mer visade sig vara en barnfilm, så blev det klart att det inte skulle bli det mästerverk man hoppats på.

När det gäller Ridley Scott som regisserar Prometheus och gjorde den första Alien, skall man ha klart för sig att det å ena sidan är en briljant filmskapare. Scott är en av de absolut bästa amerikanska regissörerna just nu och har gjort mycket bra filmer. Men och å andra sidan, är han ibland ojämn och det verkar som om han gått allt mer över till att göra film för en mainstreampublik.

Den sista av hans filmer som imponerade ordentligt på mig var Gladiator. Det var en otroligt välgjord, vacker och bra berättad film. Den var både tung och välspelad. Därför såg jag också fram emot hans tolkning av Robin Hood. Visst var den välgjord, men samtidigt rätt intetsägande.

Nu tror jag inte att man har varit helt klar med filmen då man lanserade trailern. Prometheus-trailern känns faktiskt mer som en teaser, även om den lanserats som trailer. Varför? Det är mycket korthuggna bilder som mer ställer frågor än ger svar. Vi inte veta någonting om handlingen. Och vi får ingen större känning för huvudpersonerna.

Vill vi då veta mer om handlingen? Personligen säger jag nej. Men för personer som inte känner till filmen och bakgrunden förblir trailern nog mest bara en rad suggestiva bilder.

Varför är jag då skeptisk till Prometheus? Om vi bortser från det faktum att jag slutat tro på USA som filmnation, förutom några få indie-filmare och några få filmskapare som nästan är för udda för att man skall kalla dom mainstreamregissörer?

Jo, det finns en del intressanta bilder i trailern, absolut. Och det är som sagt riktigt suggestivt. Men det känns mer som action än som skräck. Det är för mycket action, explosioner och springa omkring. Det gör att jag får lika mycket “Robin Hood”-känningar som av Alien. Vi hoppas att Ridley Scott inte bara skapat en actionrulle utan tagit tillvara på miljöerna och använder filmbilderna till att skapa atmosfär, mystik och spänning. I Juni 2012 får vi se om Scott har lyckats.

Här är den första trailern till Prometheus:
[youtube]rW7MklsoJzc[/youtube]

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print