Ibland hänger man inte riktig med i svängarna. Det finns vissa sidor jag alltid brukar läsa regelbundet. En sådan är Fareastfilms, som brukar vara uppdaterad om det som händer i Östasien. Iallafall när det gäller underhållning och action. Men på senaste har det varit så mycket med allt att jag inte hängt med ordentligt.

Något chockad och nästan lite ledsen blev jag när jag läste att Gordon Liu för ett par veckor sedan drabbats av en stroke.

 

Gordon Liu är han som spelade “White Eyebrow” eller “Bai Mei” i Tarantinos Kill Bill 2. Egentligen är Gordon Liu en av de absolut största Hong Kong-ikonerna och var riktigt stor under 70-talet. Liu gjorde också huvdrollen i 36 Chambers of Shaolin, eller The Master Killer som den också hetat. Det är fortfarande den bästa av klassiska Kung Fu-filmer och är faktiskt överlag en riktigt bra film.

Tydligen är Liu förlamad i ena armen och talförmågan har drabbats. Han har alltså drabbats på ett sett som är vanligt vid stroke. Vi hoppas på konvalescens och att han kan repa sig ordentligt. Trist som tusan, men han lever i allafall. Och dessutom är han bara 56 år gammal.

Ett annat inlägg på samma sida som kan intressera den Hong Kong-filmfrälste är en intervju med Tsui Hark, regissören som ibland skämtsamt kallas för “Hong Kongs Steven Spielberg”. Han vann i år pris för bästa regissör i Hong Kong Film Awards. Mycket intressant, men mycket mediokert har Tsui Hark gjort, alltså är liknelsen med Spielberg bra även här. Senaste filmen “Detective Dee” är riktigt underhållande och sevärd.

En annan film från 2011 som jag sett på sistone är “Wu Xia” eller “Swordsmen” som den heter på engelska. Den är riktigt, riktigt bra, kanske den bäste “flygande svärd”-filmen efter Hero och Crouching tiger. Jag tycker nästan bättre om den här, eftersom den har en mycket mer naturlig “känsla” i både spel och miljöer. Men den är också gjord av Peter Chan som mest är känd för dramer som suveräna “Comrades, almost a Love Story” och tänkvärda “Vem är man, Vem är Kvinna?”. Jag kommer försöka skriva något om filmen “Wu Xia” eller “Swordsmen” när jag klarat av Asien-bestyren vid Stockholms Filmfestival. Mycket bra program från Öst på festivalen för övrigt.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print