Filmhistoriens mest spännande, häpnadsväckande och intressanta filmfakta hittar du nedan! Listan består av siffermässig filmfakta, märkliga regissörer, djurplågeri, lustiga olyckor, tragiska olyckor med dödlig utgång och mer…. Läs vidare efter “hoppet”:      

 

1. Den mest inkomstbringande filmen genom tiderna

Justerat efter inflation är  Borta med vinden eller Gone with the Wind, den mest inkomstbringande filmen genom tiderna. (Den senaste tillgängliga siffran är tyvärr så tidigt som från 2005, från Guiness World Records:) I dollar blir det: 3.785.107.801. (Box Office Mojo har bara aktuella siffror för USA, eller “inrikes”: 1.610.295.700 dollar)

 

2. Prydsamma tider

Gone with the Winds producent David O. Selznick fick betala 5000 dollar i böter för att han tillåtit ordet “damn” att höras i dialogen.

 

3. Den mest gedigna rekvisitan

Rekvisitan till Ben Hur (1959)innehåll över 1.000.000 prylar. Filmen är för övrigt den första och en av tre filmer som vunnit 11 Oscars. De andra är Titanic och The Lord of the Rings: The Return of the King (nåja, det finns fler som vunnit så mycket om man räknar enklare och mer teknikOscars, men de här är de som vunnit flest “fina” Oscars och de enda tre där pris för bästa skådespelare funnits med i prisprofilen)

 

4. Det yngsta filmgeniet

Orson Welles var endast 21 år då han regiserade Citizen Kane (1941), hyllad som en av världshistoriens allra bästa filmer och han spelade själv en åldrande Kane. Innan filmen hade han redan lyckats sätta ihop en berömd teaterensemble, regisserat många pjäser, samt skrämma upp hela USA med sin dokumentära radioversion av Världarnas krig. (Suck, den som ändå hade haft Welles självförtroende och initiativkraft vid så ung ålder…)

 

5. Den mest envisa regissören

Charlie Chaplin var känd för att ta göra många omtagningar. Rekordet är i City Lights (1931) Chaplin fick aldrig till det hela hur han skulle göra för att den blinda blomsterflickan skulle tro att luffaren var miljonär. Scenen då Chaplin träffar blomsterflickan togs om hela 342 gånger. När scenen var färdig hade han också på grund av sina bekymmer med samma scen gjort ett långt uppehåll i inspelningen på ett par veckor. Filmens produktionstid tog hela tre år, Chaplinslängsta filmprojekt, men filmen spelades in på 180 dagar.

 

6. Filmhistoriens värsta masochist

Att Jackie Chan gör sina stunts själv vet väl de flesta (som vet vem han är). Och han envisades år efter år att göra farligare och farligare stunts. Brännsår, brutna ben, brutna revben och mycket mer. Vid en inspelning av en scen i Armour of God, kastar han sig fram bland trädgrenar. Tyvärr fick han tag i en torr gren och föll rakt ner med huvudet före i stenar. Han fick skallfrakturer och låg medvetslös ett tag efter operationen. Se Jackie Chans topp 10 värsta olyckor här!

 

7. Riktig paranoia?

Under inspelningen av The Shining (1980)envisades Kubrick med att först ge skådespelerskan Shelley Duvall falska instruktioner för att i sista stund innan tagning ändra i scenerna. Skådespelerskans välspelade förvirring och känslomässiga instabilitet i filmen, var därför delvis autentiska och orsakade av regissören.

 

8. Höjden av djurplågeri!

Hrafn Gunlaugsson (för övrigt den första som döpts till Hrafn – “korp” – på ett par hundra år.) är känd demonregissör. I en scen i Den Vite Vikingen skars halsen av på en stackars gris. Den sköts innan kniven började skära för att den inte skulle lida. Scenen användes i den längre TV-versionen men klipptes bort i filmen. En scen som helt togs bort och inte låtsades om sedan, var att man skar av testiklarna på en levande häst. Snacka om att behöva lida helt i onödan för konsten! Båda djuren var med i scener som skildrade vikingarnas fruktbarhetsriter.

 

9. Jesus träffad av blixten!

Jim Caviezel hade ingen lätt match med inspelningen av Passion of the Christ (2004). Han blev faktiskt t.o.m. träffad av blixten vid inspelningen av bergscenen i filmen. Detta om något borde väl kunna tydas som ett “tecken”. Men Caviezel hade fler otursdrabbade dagar. Han skadade nacken under filmningen så att han skrekt högt, vilket också blev så trovärdigt att man behöll det.

 

10. Riktiga plågor i Hajen…

Något liknande skedde i Jaws. Om du tycker att tjejen som förlorar benet åt hajen skriker trovärdigt så ska du veta att plågorna inte är helt och hållet “spelade”. Skriken är riktiga. Repen som stuntkillarna drog henne i satt för hårt och hon släpades runt så ovarsamt att hon bröt två revben.

 

11. Achilles skadar akillessenan

Ironiskt nog skadade Brad Pitt, som spelade Achilles i  Troy (2004) Hälsenan (även kallad akillessena, eller achilles tendon som det heter på engelska,) vid inspelningen av filmen.

 

12. De dog för filmen!

Metropolis (1927) innebar många nya filmrekord på. Bland annat var filmen då den dyraste genom tiderna, hela 5.000.000 Reichmarks, vilket i dagens penningavärde motsvarar runt 200 miljoner dollar (siffra från 2007).

Men det var också den kostsammaste filmen genom tiderna i fråga om människoliv. Filmen bestod av häpnadsväckande 37.000 statister, varav 25.000 vita män, 11.000 vita kvinnor, 1.100 flintskalliga män, 750 barn, 100 mörkhyade personer och 25 asiater. En lång sekvens mot slutet av filmen är när staden svämmas över. Statister som spenderade dagar i kallt vatten blev sjuka och några fick lunginflammation och dog som följd. Men marknadsföringen tog fasta på detta och på affischerna kunde man läsa “människor dog för att göra den här filmen”!

 

13. Skjuten med en 44 Magnum

En välkänd filmolycka är då Brandon Lee (Bruce Lees son), dödades av en skarpladdad 44:a Magnum under inspelningen av The Crow (1994). Det har spekulerats i att någon bytt ut lösa skott till riktiga med flit.

 

14. John Waynes cancer

Det är troligt att inspelningen av The Conqueror (1956) i Utah orsakade John Waynes cancer och ytterligare 90 personer i inspelningsgruppen. 90 personer i filmgruppen hade fått cancer vid början av 1980-talet och 46 personer dog till följderna av sjukdomen. Orsaken? Det troliga är testspräningningar av atombomber nära i Utah, nära Nevada.

Fimen blev Howard Hughes sista film. Men han köpte själv upp rättigheterna och samtliga kopior och vägrade ge filmen distribution för att han tyckte att den var alldeles för dålig. Filmen lyckades köpas tillbaka av Paramount 1974 och fick distribution först då.

 

15. Bisarraste dödsolyckan?

En inspelning full av olyckor och bisarra händelser var den för The Twilight Zone (1983). Ett snöpligt slut fick tre skådespelare vid inspelningsplatsen då de halshöggs av en helikopter.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print