Meddelande från Göteborg:

Göteborg International Film Festival väljer till den 35:e festivalen att extra lyfta fram filmer från den arabisktalande regionen. Idén till ett arabiskt fokus föddes redan under festivalen 2011 då folkets demonstrationer pågick för fullt på Tahrirtorget i Kairo. Åtta filmer inom temat är än så länge klara för festivalen 2012. (Läs vidare efter “hoppet”:)   

Sedan i vintras har land på land i den arabiska regionen genomgått politiska omvälvningar. Internationella bedömare håller den arabiska våren för en politisk händelse med större globala konsekvenser än Berlinmurens fall. Något av det mest glädjande är att hela världen bryr sig. Plötsligt nyanseras omvärldens blick på arabvärlden.

Marit Kapla, konstnärlig ledare på Göteborg International Film Festival om årets fokus:

Om man ska generalisera, drabbas vi som lever på andra platser på jorden plötsligt av insikten om att människorna där vill ha, behöver och har rätt till samma mänskliga rättigheter som vi. Även om insikten funnits hos oss tidigare så har det ändå skapats ett gyllene tillfälle i historien, just nu, för ökad förståelse mellan grupper av människor på olika håll i världen. Här kan filmen spela en nyckelroll.

Filmerna inom det arabiska fokuset speglar människors vardag och ger en bakgrund till de politiska strömningarna i regionen. Många utav filmerna fokuserar på kvinnans situation. Flera filmer har fått uppmärksamhet på de stora filmfestivalerna; Sur la Planche på Cannes filmfestival, Rough Hands i Toronto ochHabibi i Venedig. Åtta filmer är hittills klara att ingå i det arabiska fokuset men fler tillkommer. Marit Kapla, festivalens konstnärliga ledare besöker i dagarna Abu Dhabi filmfestival.

Startskottet för festivalens arabiska fokus blir redan 20 oktober kl 18 då filmfestivalen tillsammans med Mobile Art Production (MAP) visar filmen 18 Days på Bio Roy i Göteborg. 18 Days består av tio kortfilmer av några av Egyptens mest framstående regissörer, bland dem Yousry Nasrallah. Filmerna skildrar olika personers upplevelser från de turbulenta dagarna i januari och februari 2011 då folkets demonstrationer resulterade i att landets president Hosni Mubarak avgick. Filmvisningen är också startskottet på ett nytt samarbete mellan festivalen och MAP (länk till mer information om samarbetet i ett tidigare pm).

Göteborg International Film Festival är Nordens största filmfestival. Varje år visas runt 450 filmer från ett 70-tal länder. Nästa festival äger rum 27 januari – 6 februari 2012.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print