George Lucas har förlorat ett copyright-krig angående Stormtroopermasker. Mannen som skapade den ursprungliga Stormtrooperhjälmen för filmen Star Wars har vunnit en rättslig strid angående försäljning av kopior i Storbritannien.

Andrew Ainsworth hävdade att dräkterna inte var föremål för den fullskaliga upphovsrätten, eftersom han ansåg att de var funktionella objekt snarare än konstnärliga verk.

Domaren vid Storbritanniens Högsta domstolen bekräftade Ainsworth med ett 2009 års hovrättsbeslut som gjorde att 62-åringen fick fortsätta sälja dem.  

 

“Detta är en massiv seger, en total seger, vi har redan fått upp champagnen” sa Ainsworth till BBC.

En “prop designer” från södra London, som säljer kläder för cirka £ 1800 vardera, sade att han gick till domstolen för principens skull, att han inte vill tillåta regissören George Lucas att “köpa sin själ”.

Däremot ansåg domstolen också att man hade brutit mot Lucasfilms upphovsrätt i USA, där Ainsworth redan slutat sälja kläder.

Lucasfilm sa att man vidhåller beslutet att aggressivt skydda sina immateriella rättigheter, och tillade att i och med domstolens beslut bibehålls “en anomali i brittisk upphovsrättslag enligt vilken de kreativa och mycket konstnärliga arbeten som görs för att användas i filmer inte kan vara berättigade till upphovsrättsligt skydd i Storbritannien” .

“Striden” om hjälmarna startade redan 2008. Läs om det i Original Prop

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print