Under sommarstiltjen (på bloggen, inte i undertecknads “verkliga” liv) kan man ju passa på sig att ställa en del .. frågor. Det jag har gått och funderat över de senaste dagarna är – Varför i hela fridens namn gör man en ny Spiderman? Problemet är att The Amazing Spiderman inte blir en fortsättning utan en ny reboot. Vi får se allt från början igen: Hur Peter Parker blir Spindelmannen.

Varför? Sam Raimis film var väl hyfsat välgjord, men redan den kändes oinspirerad. Handlingen kändes platt, klichéartad och troligt förutsägbar. Upplägget var dessutom nästan identiskt med klassiska Superman och därför kände man igen Spiderman-filmen även om man inte sett den förr. Även Ab-bloggen oroar sig något: “den här filmen känns mest som en poänglös upprepning av första “Spider-Man”

Vi ska alltså få se en kopia av en film som redan då var ett hopkok av utnötta klichéer. Men Spiderman-fans, både serietidningens och filmens, har fler funderingar över kommande The Amazing Spiderman. Aftonbladet har t.ex. valt att som filmnyhet belysa rabaldret i Comic-Con över dräkten i den kommande Spiderman: “Enligt New York Times kallade besökarna dräkten “gräslig” och frågade hur många basketbollar som gick åt vid tillverkningen.”

Visst, all heder till det att man vill skapa en ny visuell “stil”. Men varför är amerikanarna så fixerade vid “origin-stories”, varför måste varje jävla superhjältefilm handla om hur en viss person blir superhjälte? Kan vi inte slippa tjafset och i stället få se en fristående film med andra skådisar. Tänk om varenda Batman-film som hade olika skådisar i huvudrollen startat om från scratch? Nolans Batman Begin kan man väl förlåte. Men skulle du vilja ha sett ytterligare en med Clooney eller Val Kilmer?

Trailern till nya The Amazing Spiderman du kan se nedan:  

 

[youtube]_XayxMPrUP4[/youtube]

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print