En film som höll mig på att slinka förbi var The Tourist (2010). Men jag lyckades i vilket fall se den för ett par dagar sedan, på grund av något som kan liknas vid en slump kan man tillägga. Själv tycker jag nog att den har fått rätt lågt betyg och förstår väl halvt varför.  Det är visserligen en bagatell, men samtidigt en rätt underhållande sådan. Och det är absolut ett bra filmhantverk bakom The Tourist

I filmen jagas Angelina Jolie av både säkerhetstjänst och maffia. Hon får sällskap av en något förvirrad Johnny Depp som Jolie har “antagit” att spela hennes älskare, som också jagas och skall ha stulit en svindlande summa pengar av gangsterledare.

Filmen The Tourist är ett agentdrama med en mer sofistikerad stil som andas en aningen ”Hitchcock”. Framförallt relationen och mötet mellan Jolie och Depp har Hitchcockvibbar. Den är helt säkert inspirerad av ”The Master of Suspense”, men har inte alls samma handlag.

Men man känner också verkligen skillnaden mellan de två skådespelarna. Medan Johnny Depp gör ett naturligt intryck, känns Jolies spel artificiellt och man inser vilken begränsad skådespelerska hon är. Men visst är det samtidigt i grunden ett regifel, både hennes stela Hollywoodspel, samt att kemin mellan de två skådespelarna uteblir. Framförallt är det också regin som verkar halta en aningen. Lite märkligt eftersom regissören Florian Henckel von Donnersmarck gjorde en annan, tysk agentfilm, som fick mycket uppmärksamhet: De andras liv (2006).

Även infinner sig en känsla av att regissören är osäker och inte förstår att publiken kan förstå handling och sammanhang. Vissa scener i The Tourist är övertydliga, både bilderna och i klippningen. I en samtalsscen vid en restaurang finns icke-diegetisk och överdrivet stämningshöjande musik som kväver känslan snarare än förstärker den.

Men samtidigt är The Tourist välgjord, en välberättad och underhållande bagatell. Filmen försöker ha en ”twist” vid slutet, men upplägget är så genomskinligt att vi är steget före, och Jolie som skall vara så slug tycks inte ana.

Betyg: 3/5

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print