Marilyn Monroe, Hollywoods största kvinnliga ikon säljer fortfarande stort. En del av hennes kläder gick under auktions-klubban i helgen i Los Angeles för 4,6 miljoner dollar, eller drygt 30 miljoner svenska kronor enligt rådande kurs. Bland de åtråvärda plaggen fanns den vita klänningen från filmen Seven Year Itch, eller Flickan ovanpå (1955), när hon stor ovanför luftströmmen: “Oh, do you feel the breeze from the subway? Isn’t it delicious?”

Klänningarna var del av en större samling på drygt 3500 minnesföremål från Hollywood som tills nyss ägts av Debbie Reynolds, motspelerska och kvinnlig huvudrollsinnehavare i Singin’ in the Rain (den “goda” rollen som dansar med Gene Kelly). Reynolds var tårögd men gav tummar upp mot publiken och leende när budgivningen var över.

Den vita klänningen som Marilyn Monroe bar i filmen från 1955 var skapad av William Travilla som har sagt: “I wondered what could I do with this most beautiful girl that Marilyn was to play to make her look clean, talcum-powdered, and adorable.”

Under den tiden var klänningarna långa och fick kvinnorna knappt visa benen till vardags, och absolut inte knäna. När Seven Year Itch kom väckte den stort rabalder över Monroes roll och hennes frigjordhet. Därför kan nog just den här klänningen sägas vara ett av de mest betydelsefulla klädesplaggen i filmhistorien.

Läs längre artikel hos: The Guardian. Även GP har snappat upp nyheten

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print