Varsågod, här är filmtips på 10 bra filmer! Men nu gäller det 10 underhållande B-filmer/lågbudgetfilmer.

“B-film” har blivit något av en lågkvalitetsstämpel, men att en film håller låg budget och är inspelad snabbt och hastigt behöver inte betyda att den är dålig. 

Ibland ser man mer eller mindre att det är en lågbudgetfilm, men många produktioner, särskilt independentfilmer, använder främst produktionsbudgeten till förproduktion och inspelning. Sedan försöker man sälja filmen till ett distributionsbolag för distribution och visningskopior. Eventuellt säljs filmen först till ett annat bolag som också står för efterproduktionskostnader.

Ofta ställer skådespelare och filmarbetare upp för en struntsumma, eller för mat för dagen. Man kan till och med få “bättre” skådespelare att ställa upp om man avtalar lön i efterskott, “om” filmen skulle tjäna pengar. Fast i Sverige är det svårt att lova betalt i efterhand eftersom knappt en av 30 svenska filmer tjänar in sin egen budget.

Men det är intressant att se hur några av de riktigt stora regissörer idag har lyckats komma fram med att först göra en “billig” film, “B-film”, som fått uppmärksamhet. Och då talar vi om allt från dramer och komedier till skräck- och Zombiefilm.

Varsågod, här är Filmmedias 10 bra B-filmtips:

Killer’s Kiss (1955)

Budget: $40,000

Stanley Kubrick gjorde i princip allt i sin första långfilm Killer’s Kiss. Man kan se att den är enkelt gjord, men samtidigt väldigt professionell. Kubrick visste vad han ville och var en perfektionist redan då. Budgeten på 40.000 dollar motsvarar ungefär 316,000 dollar idag.

Night of the living dead (1968)

Budget: $114,000
Intjänat: $30,000,000

Night of the living dead startade vågen av Zombiefilmer. Den första är fortfarande en av de allra bästa. Den mörka dystopiska stämningen är mer otäck än de levande döda.

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Budget: (mindre än) $300,000

Tobe Hoopers klassiker Motorsågsmassakern blev en av de mest inflytelserika skräckfilmerna, främst under 1970-talet men även långt därefter. Ett ruggigt filmtips kan tyckas, men oavsett smak och tycke ÄR det här en stor filmklassiker.

The Rocky horror Picture Show (1975)

Budget: $1,200,000
Intjänat: $139.8 million

Kultmusikalen no.1, The Rocky horror Picture Show, är älskad och älskad igen av en lång skara fans. Bisarr skapelse som inte liknar nånting annat.

Rocky (1976)

Budget: $1,000,000
Intjänat: $225,000,000

Att filmklassikern Rocky gjordes för ynka en miljoner dollar är nästan svårt att förstå. Men en välspelad och välgjord film behöver inte vara dyr och den kan till och med bli en av filmhistoriens mest sedda filmklassiker. För en film att tjäna in 225 gånger sin egen budget är inte fy skam.

John Carpenter’s Halloween (1978)

budget: $320,000
Intjänat: $80,000,000.

Även en klassisk skräckfilm som Halloween gjordes på en relativt liten budget. Stämning har den gott om, som en riktigt klassisk mysrysare och är nog en av 70- och 80-tals skräckisarna som hållit bäst.

Mad Max (1979)

Budget: $200,000
Intjänat: $99,750,000budget.

Den mest kultförklarade av alla postapokalyptiska B-filmer måste vara Mel Gibsons genombrott Mad Max. Uppföljaren rankas ofta högre, men jag tycker om stämningen och enkelheten i den första filmen. Intressant och klart sevärd.

The Evil Dead (1981)

Budget: $375,000
Intjänat: $29,400,000.

Underhållande skräckflmsserie står The Evil Dead-trilogin av Spiderman-regissören Sam Raimi. Den första är den mest renodlad skräckfilmen, men något bisarr och samtidigt en uppfriskande sådan.

Sex, Lies and Videotapes (1989)

Budget: $1.2 million
Intjänat: $24,741,700

Sex, lögner och videoband är en smart och välgjort drama. Filmen kändes fräsch och “ny” när den kom och fick stor publik.

Clerks (1994)

Budget: $27,575 + $230,000 (postproduktion)
Intjänat: $3,151,130

Sista filmtipset är independentkomedin Clerks kostade endast 27,575 dollar att producera inklusive inspelningen, sedan såldes den till filmbolag och “snyggades till” för bion.

 

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print