Det var ett tag sedan vi hörde från Finlands (och Nordens?) bäste regissör, Aki Kaurismäki. 2006 kom hans senaste film Ljus i skymningen. Men nu är det äntligen dags igen. Till Cannes-festivalen, som delar ut priser ikväll, har han med sig Le Havre. Den är tänkt att vara en del i en trilogi om hamnstäder, men eftersom det tog honom tio år att färdigställa sin förra trilogi (om Finland, som förutom Ljus i skymningen också bestod av mästerverken Moln på drift och Mannen utan minne) känns det inte som något att bry sig om just nu.

Le Havre - Aki Kaurismäki

Le Havre är alltså den franska stad där filmen utspelar sig, och skådespelarna talar också franska. Som SvD påpekar är det inte första gången Kaurismäki kör helfranskt. Bohemernas liv från 1992 är en oförglömlig historia om några konstnärer i Paris, där skådisar som Kari Väänänen och Matti Pellonpää (ni vet, han med mustaschen) målar, skriver, uppträder, och äter ost. Även i Le Havre återfinns en tvättäkta bohem i huvudrollen. Marcel Marx är en opublicerad författare med en förkärlek till alkohol, som hankar sig fram på småjobb i den lilla hamnstaden. Han snubblar också över en visumlös afrikansk pojke på genomresa i landet, och bestämmer sig för att ta honom under sina vingar. Trots en genomgående dyster känsla i sina filmer har Kaurismäki alltid varit en tvättäkta humanist, och vi kan vara säkra på vilken sida Marcel ställer sig på när polisen börja leta efter pojken.

Aki Kaurismäkis Le Havre

Om någon tvivlar på att det franska ska stå i vägen för Kaurismäki-känslan rekommenderar jag att kika på trailern. De knappa två minuterna räcker för att få mig på kroken. Aki är en av få nu levande regissörer som har en helt unik stil och (så gott som) alltid lyckas med sina filmer. Ljus i skymningen må inte ha varit riktigt så bra som sina två föregångare, men det vete tusan om han inte fått till en fullträff den här gången. På IMDb har den än så länge 7,8 i snittbetyg (bara 16 betygsättare dock), vilket är högre än alla hans andra filmer. Om jag bara visste när filmen har svensk premiär skulle jag börja räkna dagarna. Tills ett datum är satt får vi hålla till godo med att hålla tummarna ikväll, när Le Havre tävlar om guldpalmar och annat ryggdunk. Go Aki go!

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print