Så har en av filmhistoriens allra största skådespelare lämnat oss. Elizabeth Taylor har dött, 79 år gammal. Hon var en av de allra sista klassiska filmstjärnorna från det gamla Hollywood och forna storbolaget MGM. Hon tillhör också den ganska lilla skara på 18 skådespelare (varav 10 kvinnliga) som vunnit Oscarn för bästa huvudroll två gånger – 1961 för BUtterfield 8 och sex år senare för Vem är rädd för Virginia Woolf?.

Nästan 70 filmer hann hon med under sin långa, storslagna karriär. Av dem är det många som inte känns särskilt spännande idag, som Lassie i vildmarken och Beau Brummel med flera, men oavsett deras kvalitet gjorde Taylor alltid en god insats. Till de kändare verken hör, förutom tidigare nämnda Oscarsvinnare, filmer som JättenKatt på hett plåttak och, förstås, mastodonten Cleopatra. Men vi på Filmmedia vill också slå ett extra slag för En plats i solen, George Stevens tragiska film noir om en ung mans missriktade försök att bli en del av societeten (som Taylors karaktär redan är). Och givetvis för hennes lilla, men ack så viktiga, bidrag till Simpsons – när minstingen Maggie för första gången fick ta ut nappen och säga ”daddy” var det Taylors röst vi hörde.

Liz med Montgomery Clift i "En plats i solen"

Som alla riktigt klassiska filmstjärnor blev Taylor också känd för andra saker än sina insatser på vita duken. När hon vid 31 års ålder träffade Richard Burton hade hon redan avverkat fyra äkta män. Burton skulle senare bli den femte – och även sjätte, om man räknar in att de skiljde sig 1974, och gifte om sig ett år senare. Ytterligare ett år efter var de dock skilda igen. Kanske är det spänningarna i deras äktenskap som gör Vem är rädd för Virginia  Woolf? så bra, och så obehaglig. Vi hoppas i alla fall att det inte bara är för hennes skönhet, utan också för rolltolkningar som den, hon ska kommas ihåg.

Taylor och Burton bråkar i Vem är rädd för Virginia Woolf?

Här kan ni se några av hennes oförglömliga känsloutbrott i Mike Nichols relationsdrama från 1966. En prestation för alla skådespelare att mäta sig mot. Vila i frid, Elizabeth!

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print