Vi vet att det finns regissörer och skådespelare som “bildat team”. Ibland väntar man åter på att få se två särskilda namn tillsammans, något  som endast betyda att filmen ifråga erbjuder en riktig kvalitetsupplevelse. Andra par känns mer och mer uttjatade och man undrar om varken regissör eller skådespelar har förmåga att förnya sig. Här är några av filmhistoriens mest kända radarpar:

Martin Scorsese och Robert De Niro & Di Caprio

Martin Scorsese gjorde Robert De Niro till hyllad filmstjärna över en natt med Taxi Driver. Men Scorsese själv har en hel del att tacka De Niro för sina framgångar. Nu gamle De Niro har nu blivit ersatt av den unga hippa Leonardo Di Caprio, som är den äldre skådespelarens raka motsatt i fråga om både utstrålning och skådespelarteknik. “The best collaborations I had in my life were with De Niro,” säger Scorsese.

Hitchcock och James Stewart & Tippi Hedren

Några av Alfred Hitchcocks mest kända och berömda filmer är med Jimmy Stewart i huvudrollen: Vertigo, Fönstret mot gården och Repet, Stewart representerar i alla dessa filmer rätt vardagliga män som ställs inför val som handlar om moral och etik. ‘Tippi’ Hedren, huvudroll i Marnie och Fåglarna var Hitchcocks egen, “skräddarsydda” stjärna som fick stora summor pengar för att inte medverka i andra filmer.

Tim Burton och Johnny Depp

Tim Burton upptäckte och verkar aldrig få nog av Johnny Depps enorma bredd. Ju konstigare Depp, desto roligare? Egensinnige Burton håller hårt fast vid sin gunstling.

Pedro Almodóvar and Penelope Cruz

Penelope Cruz är Pedro Almodovars favoritskådis och har låtit henne axla roller i ett flertal av sina bästa filmer, som “Att återvända och Allt om min mamma:  “She had this passion that she breathes out of every pore, that element of cheekiness, which is really suited to my films.” Säger Almodovar om Cruz i intervju för The Guardian, medan Cruz tackar Almodovar: “I owe my career to Pedro Almodovar”

Steven Soderbergh och Matt Damon

Matt Damon har än så länge spelat i fyra av Steven Soderberghs filmer. “He really is one of those actors that once you’ve worked with him, you just want to go back,” har Soderbergh sagt. “He always delivers. He’s always good.” Men är det  inte meningen att en professionell skådespelare alltid leverera? Det är ju ändå hans yrke.

Quentin Tarantino och Samuel Jackson

Tarantino formade ett slags partnerskap med Samuel Jackson (Pulp Fiction, Jackie Brown) genom att testa honom med sina elaka och avsiktligt  rasistiska skämt. “He got my jokes,” har Tarantino sagt “It seems like a small thing, but if you know you’re on the same page with your actor, you’re going to trust each other more. You naturally want to go back to them.”

Woody Allen och Woody Allen

Woody Allen ser ut att ha en förkärlek för Woody Allen. Regissören/skådespelaren har tack och lov tonat ner sin egen närvaro något i sina egna filmer.

Colin Nutley och Helena Bergström

Här i Sverige har vi radarparet Nutley och Bergström. Colin Nutley verkar bara kunna göra en enda film och Helena Bergström verkar bara ha ett enda uttryck. Men ändå är de folkkära som få.

Gustaf Molander och Ingrid Bergman

Få kommer ihåg namnet Gustaf Molander, men det är mannen bakom Ingrid Bergman, senare internationell superstjärna som faktiskt var denna svenska regissörs stora stjärna. Som regissörer är Mauritz Stiller och Victor Sjöström mer kända, två män som båda slogs om Greta Garbos skådespelarinsatser och tillsammans kan sägas legat bakom den svenska filmens största exportsuccé någonsin med just denna kvinna. Men Ingrid Bergman var i första hand Molanders kvinna.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print