Så har årets Oscarsnomineringar annonserats ut. Som vanligt är det svårt för oss i lilla Sverige att säga så mycket om dem, eftersom de flesta nominerade filmer ännu inte haft premiär här. Men klart är i alla fall att Tom Hoopers The King’s Speech (svensk premiär 4 februari) och Coen-brödernas True Grit (sv premiär 18 feb) har chans till storslam. Tolv respektive tio nomineringar har de fått.

Publiksuccéerna Inception och The Social Network har belönats med åtta nomineringar vardera, medan förhandsfavoriten Black Swan ”bara” fått fem.

På skådespelarsidan är det inga stora överraskningar. Stjärnskottet från Winter’s Bone, Jennifer Lawrence, slåss mot etablerat folk som Nicole Kidman, Michelle Williams och, givetvis, Natalie Portman. Priset för manlig huvudroll står mellan Javier Bardem, Jeff Bridges, Jesse Eisenberg, Colin Firth och James Franco. De flesta tror nog på Firth, men eftersom Filmmedia älskar Freaks and Geeks slår vi gärna ett extra slag för James Franco. Är du nyfiken på hans 127 timmar, har den premiär 11 februari.

Svenska I rymden finns inga känslor finns, som väntat, inte med i kategorin bästa icke-engelskspråkiga långfilm, men väl danska Hämnden (där ju vår egen Micke Persbrandt medverkar). Susanne Biers drama får väl också klassas som favorit tillsammans med Iñárritus Biutiful.

Galan hålls natten mot måndagen 28 februari, och lita på att det kommer skrivas mer om de aktuella filmerna under den kommande månaden. Här kan ni se hela listan över nominerade filmer. Och nej, Black Swan har inte svensk premiär förrän 4 mars.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print