Snart är det dags för oss på Filmmedia att presentera årets bästa filmer, men innan dess kommer här några rader om de mest omtalade kortfilmer som såg dagens biomörker under 2010.

I’m HereSpike Jonze har gjort några fantastiska filmer med hjälp av Charlie Kaufmans manus. Han kan konsten att visualisera andras märkliga idéer, men här lyckas han också helt själv berätta en vacker kärlekhistoria som placerats i en alternativ värld. Robot möter robot och tycke uppstår.

Vicki Ficki – Vickis öknamn (ja, på svenska skulle väl motsvarande användas på de stackars skolbarn som heter Ulla) kommer sig av hennes mammas inte helt socialt accepterade jobb. Filmen rev ner många skratt på årets kortfilmsfestival i Uppsala. Regissör Natalie Spinell var också där och förklarade för publiken att hon själv skämts för sin mamma som ung, men under senare år börjat förstå henne mer.

Fröken Märkvärdig och karriären – Det är en fröjd att se Joanna Rubin Drangers seriebok förflyttas till vita duken. Fröken Märkvärdig är en ung kvinna som förföljs av ett mörkermonster (en varelse som befinner sig någonstans mellan Mårran och odjuret under Alfons säng) och kraven från alla människor omkring henne. Det enda hennes välmenande psykolog tycks kunna säga är ”varför tror du att du känner så?”. En film som alla pojkvänner, bröder, pappor och lärare borde se. Eller förresten, alla borde göra det!

Något börjar, något tar slutMikael Bundsens film om några nyblivna studenters splittrade vägar bort från den sövande villaförorten har jag skrivit om tidigare, och jag står fast vid att det är en av de mest lovande svenska kortfilmer på många år. Lyckas man skapa en så dokumentär känsla av en spelfilm har man stor talang.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print