Efter succén med Family Guy trilogins två första Star Wars-parodier släpps nu lagom till jul den tredje och avslutande delen, Family Guy: it’s a trap! Samtidigt släpps en samlingsbox “Family Guy Trilogy” med samtliga tre delar med extramaterial. Den 22:a december finns boxen i ute i handeln. Här följer information om DVD-utgåvan och recension:

“Mottagandet har varit oerhört positivt, både från Star Wars-fansen och Family Guy-fantasterna. Att föra samman historierna i en trilogi av underhållande parodier visade sig vara ett extremt framgångsrikt och lämpligt grepp för att skapa en unik lansering för DVD och Blu-ray”, säger Mike Dunn, VD, Twentieth Century Fox Home Entertainment.

Handling: Family Guy: It’s A Trap!

I trilogins sista kapitel ger sig familjen Griffin ut på nya intergalaktiska äventyr i sin egen version av Jedins Återkomst. Luke Skywalker (Chris) och Prinsessan Leia (Lois) beger sig till ökenplaneten Tatooine för att rädda Han Solo (Peter) ifrån den fruktade gangstern Jabba the Hutt (Joe). Väl tillsammans igen ger sig rebellerna ut för att bekämpa Rymdimperiet. Samtidigt konspirerar Kejsaren (Carter Pewterschmidt) och Darth Vader (Stewie) om hur de ska få Luke att gå över till den mörka sidan. Skywalker är dock fast besluten om att återupptäcka Jedin inom sin far. Kämparna för kraftens olika sidor möts slutligen i en strid som kommer att avgöra galaxens öde. Bland rösterna i Family Guy: It’s A Trap! hör vi bland andra Patrick Stewart och Michael Dorn från Star Trek: The Next Generation, Adam West från Batman, och Carrie Fisher från den riktiga Star Wars-trilogin.

Recension: Family Guy Trilogy

Först kan nämnas att Star Wars-filmerna i Family Guy Trilogy skapades direkt för DVD och Blu Ray och har alltså inte visats på TV. Det märks att produktionen är mer påkostad. Animationen och bilderna är riktigt snygga, inget snack om saken. Det här är inte en TV-produktion. Tillkommer gör också en hel del CGI-effekter som ger djup och volym åt bilder på Tie-fighters, At-Ats och andra farkoster. Men också åt explosioner varav en del ser ut som direkt tagna ur de “riktiga” Star Wars-filmerna.

Handlingen i alla filmerna följer Star Wars-filmerna strikt. Ibland kanske lite väl strikt. Skämten är tokroliga på äkta Family guy-vis. Humorn känner man igen, även om det aldrig blir riktigt så elakt som i de värsta TV-avsnitten. Det är mer en kärleksfull hyllning till George Lucas rymdsaga än en bitsk och elak satir.

Den tredje delen följer de andra i spåren. Upplägget är likadant och skämten följer handlingen. Det är roligt att få se trilogins version av bland annat Jabba the Hut (Har du följt TV-serien anar du nog vem som får gestalta Jabba…) och ewokerna som tack och lov är långt ifrån så gulliga och irriterande som originalen. Själv tyckte jag att den andra delen eller “Family Guy Something, Something, Something, Dark Side“, var något skarpare i humorn än den första. Tredje delen följer den andra tätt inpå. De är ungefär lika bra och humorn ungefär lika vass. Den sista kanske håller en något jämnare nivå.

Tillsammans utgör trilogins filmer en trevlig helhet. När man väl har lagt beslag på DVD-boxen med de tre skivorna förstår man inte riktigt varför de överhuvudtaget getts ut separat. Den första delen, Family guy Blue Harvest, var 45 minuter lång. Den andra är 55 och den tredje är längst med sina 57 minuter. Sammantaget har du alltså nästan hela tre timmar Star Wars-parodi signerad Family Guy i en och samma förpackning!

Det finns också riktigt kul extramaterial. Det är en hel del och matigt, om än inte i överflöd. En del av materialet är riktigt intressant. Förutom kommentarerna, skisserna, manusläsningar och “out-takes” får du på första skivan en exklusiv intervju med George Lucas som är lättsam och riktigt trevlig. I och med den sista skivan, alltså Family Guy: it’s a trap, får du en riktigt bra lektion i teckning av en av Family Guys huvudtecknare som visar hur han ritar några av de olika huvudkaraktärerna i serien. Du får också ta del av en omgång “Star Wars Trivial Pursuit” där du får lära dig en hel del trevligt onödiga Star Wars-fakta.

Sammantaget är det en gedigen utgåva som rekommenderas varmt, naturligtvis framförallt till Family Guy– och Star Wars-fans som bör uppskatta den.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print