Så har det hänt igen. Nu är det komiska geniet Blake Edwards som lämnat oss. Men istället för att bryta ihop över de senaste kändisdödsfallen råder jag alla att glädjas åt att Edwards fick uppleva 88 långa år på jorden, innan sviterna av en lunginflammation tog hans sista krafter.

Han regisserade över 40 filmer, däribland Oscarsvinnaren Breakfast at Tiffany’s, melodramen Days of Wine and Roses och komedin Oh vilket party. Men för mig och ja, de allra flesta människor, kommer Edwards alltid vara mannen bakom Rosa pantern-filmerna. Han gjorde också flera mindre lyckade komedier under 80- och 90-talet, men strunta i dem och minns honom istället för den odödliga humorn han skapade tillsammans med Peter Sellers i de fem filmerna om den älskvärde Inspector Clouseau! Ett skott i mörkret är mångas favorit, mig inkluderad, men missa inte heller den underskattade Rosa panterns hämnd, där Sellers syns i klassiska utklädnader som nordisk sjöbuse och italiensk maffiaboss, och luras av “the old clöset joke”. Pantern-fansen vet vad jag menar.

Tack Blake, för att du gjorde världen lite roligare att leva i!

Här kan ni se honom motta en heders-Oscar av Jim Carrey. En uppvisning för framtida vinnare att mäta sig mot.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print