En guide till allt om TRON…

A står för arkad. När Sam Flynn (som spelas av Garrett Hedlund) börjar undersöka en mystisk signal som skickas från Flynns gamla Arkad inser han att den bara kunde ha skickats av hans pappa, Kevin Flynn (se nedan), som försvann för 20 år sedan. Det är här äventyret börjar…

B står för Bruce Boxleitner. Bruce repriserar sin roll som Alan Bradley från 1982 års TRON. Alan var Kevin Flynns partner under firmans bästa år, men är nu mer eller mindre avlagd, och han har varit Sams förmyndare sedan Sams pappa försvann.

C står för Clu – ett masterprogram som ursprungligen skapades i Kevin Flynns avbild. I TRON: Legacy” nöjer sig inte den nya och förbättrade Clu 2.0 längre med att hjälpa Flynn; han vill göra sig av med honom så att han kan ha sin nya värld helt för sig själv…

Jeff Bridges, som spelar Clus ansikte, ser mirakulöst nog ut precis som han gjorde för 30 år sedan. Se HMC nedan för att ta reda på hur de gjorde det…

D står för Daft Punk. Den Grammy-belönade franska elektroniska duon Daft Punk (Da Funk, Round The World, One More Time) skrev filmmusiken till “TRON: Legacy” som består av totalt 24 spår. Du kan också se dem i en cameo-roll som två MP3-program (motsvarande DJ:s) under en scen på End of Line Club.

E står för Encom – företaget som skapades av Kevin Flynn och hans partner Allan Bradley (se ovan) i den ursprungliga TRON. Encom utvecklar och producerar populära dataspel.

F står för Flynn. Förhållandet mellan far och son, Kevin och Sam Flynn är kärnpunkten i historien “TRON: Legacy”, en son på jakt efter sin far. När Sam inser att hans pappa fortfarande lever ger han sig ut för att hitta honom och rädda honom.

G står för Grid. Grid är den alternativa verkligheten där Kevin Flynn har varit fången i 20 år. Allting i Grid länkas av ljus, en hel värld med skyskrapare och nattklubbar i himlen.

H står för Helmet Mounted Camera (HMC). “TRON: Legacy” är den första filmen som använder en Helmet Mounted Camera i live action, vilket gör att Jeff Bridges som Clu kan spela mot andra i scenen. Genom att använda en 3D-scanning av skådespelaren skapade teknikerna en modell av hans ansikte och sedan en mask med 52 hål i. Masken utgjorde en mall för markeringspunkter på Bridges ansikte som sedan spårades av fyra hjälmkameror. En digital 3D-version av Bridges skapades sedan av Digital Domain (genom att använda foton på Bridges i tidig 30-års ålder) och dess rörelser motsvarade märkena på masken. Så när Bridges hade på sig HMC matades hans ansiktsrörelser in i datorn och användes sedan för att styra uttrycken på det digitala huvudet så att det digitala agerandet av den “unga” Jeff Bridges styrdes av skådespelarens agerande i verkligheten. Det ser på det hela taget ut som om Jeff Bridges är i tidig 30-års ålder. Och han är digital. Snurrar det i ditt huvud ännu?

I står för ikoniska bilder. Stor omsorg och förutseende användes av produktionsdesigners för att införliva ikoniska bilder och rekvisita från TRON-mytologin från den ursprungliga filmen. T.ex. skrivbordsorganisatören Master Control Program, kartor över Grid och en förkortad version av Shiva-lasern.

J står för Jarvis. Jarvis är Clus högra hand (spelas av James Frain) som är skicklig på att samla information i Grid där kunskap är lika med makt.

K står för Kevin. Kevin Flynn (Jeff Bridges) är en utomordentligt skicklig speldesigner som har börjat experimentera med teleportering genom att besöka Grid från sitt hemliga laboratorium och var föregångsman för den här digitala världen. Han har varit fången i världen som han skapade sedan 1989 och där blir han god vän med Quorra (mer om henne senare) och han väntar på att bli räddad av sin son, Sam Flynn.

L står för ljuscykel, en väsentlig del av TRON-mytologin. Ljuscykeln är det föredragna fordonet på Grid och den designades av Daniel Simon som tidigare designade för Bugatti och som förklarar att “En ljuscykel formar en visuell enhet med föraren. Hans hjälm och kropp blir en del av cykelns design och hållning, men du måste fortfarande ge honom friheten att röra sig.”

M står för Motorcykel. Sam Flynn (Garret Hedlund) är Kevin Flynns upproriska son, som har vänt sig bort från Encom-imperiet ända sedan sin pappas försvinnande och istället förvandlas han till en arg ensamvarg som testar gränserna med sin motorcykel. Hedlund förberedde för rollen med hjälp av specialistträning i att köra motorcykel vilket också förberedde honom för scenerna med ljuscykeln.

N står för National Academy of Sicences som rådde filmmakarna att se till att de vetenskapliga lagarna stödde filmens idéer och koncept. Metoderna för att förverkliga idéerna kanske inte existerar ännu, men själva idéerna är välgrundade vetenskapligt sett. En dag skulle allt detta kunna hända…

O står för Outlands. Utanför Grid, där Kevin Flynn gömmer sig försvinner allt ljus och det finns bara mörker och ogästvänlig terräng. Racerbilen Light Runner förvandlas till ett tufft terrängfordon när det kör in i Outlands.

P står för Parkour. Parkour är en fysisk disciplin av franskt ursprung där deltagarna springer och försöker ta sig över hinder på ett så effektivt sätt som möjligt genom att bara använda sina kroppar. Man använder fysiska färdigheter som att hoppa, voltigera, rulla och svänga sig. Garrett Hedlund fick omfattande träning i Parkour (tillsammans med wire-work, närkamp och Capoeira) inför sin roll som äventyrssportaren Sam i “TRON: Legacy”.

Q står för Quorra. Den orädda krigaren Quorra (Olivia Wilde) är en nära vän till Kevin Flynn, programmet som hjälper Sam att hitta sin pappa och som hjälper dem båda på sin resa på liv och död genom det digitala cyberlandskapet Grid. En mästare i kampsport även i högklackade skor…

R står för Rinzler. Clus våldsammaste hantlangare Rinzler (spelas av den världsberömda kampsportsexperten Anis Cheurfa), är en mystisk, men orädd, överkrigare som skyddar Clu, är den främsta spelaren av Grid-spelen och vi får aldrig se hans ansikte.

S står för Sirener. De är lika vackra som sirenerna i den grekiska mytologin och syftet med den här gruppen är att förbereda program som är på väg till gladiatorspel i  Grid, genom att tillhandahålla dem med rustningar. Dessa sirener är identiska program, fåordiga “kvinnor”, av vilka Gem (spelas av Beu Garrett) är den viktigaste. Men döljer de något?

T står för Teknik. “TRON: Legacy” kan skryta med en hel mängd “första gången” i filmhistorien: den första 3D-filmen som integrerar ett fullkomligt digitalt huvud och kropp för att skapa en yngre version av Jeff Bridges rollfigur (se ovan), den första som använder självlysande kostymer i en omfattande utsträckning, den första som skapar gjutna kostymer genom att enbart använda digital skulptur och till sist, den första 3D-filmen som filmats med 35 mm linser och full 35 mm chip-kamera. På vanligt språk betyder detta att den senaste tekniken efter Avatar, fantastisk VFX och den allra senaste designen har sammanförts för att skapa häpnadsväckande bilder och 3D-action!

U står för Utopien. Kevin Flynn skapade ursprungligen Clu 2.0 för att hjälpa honom att konstruera en alternativ verklighet med utopisk existens som kombinerar de högsta idealen i den mänskliga och den digitala världen dvs. det bästa av båda världar.

F står för fordon.  Det finns en mängd coola fordon i Grid, den snabba och snygga ljuscykeln, Light Runner, Recognizer (ett enormt U-format fordon som flackar omkring på gatorna och letar efter oberäkneliga program), Solar Sailers (flygande lastskepp) och Clus krigsskepp Rectifier (tre gånger större än något hangarfartyg i den riktiga världen och som innehåller helaClus armé).

V står för vapen . För Grid-invånare är batongen ett vapen som också kan användas till att förvara stora mängder data och program och som också kan förvandlas till en ljuscykel genom att knappa in en kod.  Regissören Joseph Kosinski förklarar att “Batongen är den här världens schweiziska amékniv”.

X står för Xtrem sport. Enligt Sam Flynns motto är ingen sport för extrem – basejumping, Ducati-motorcyklar, motorcross och skydiving för att nämna några. Alan Bradley (Bruce Boxleitner) anser att detta är ett utlopp för Sams känslor för att ta itu med smärtan efter att ha förlorat sin pappa, Kevin Flynn.

G står för Gul. De levande färgerna i “TRON: Legacy” ger oss tydliga ledtrådar om rollfigurernas lojaliteter. Programmen i Grid har på sig kläder och är belysta med svala vita, blå och silvriga färgtoner. Endast Clu har på sig gult för att visa sin ledarställning; vakterna och hantlangarna har på sig rött och orange, så passa dig för dem…

Z står för Ziggy Stardust. Det pråliga programmet Castor (Michael Sheen) som äger End of the Line Club är skrytsamt, skamlöst och inte så lite mysko.  Är han vän eller fiende? Castor är den ultimata showmannen och baseras på ett antal inspirerande showmän, just det, Ziggy Stardust.

Kommer till en bio nära dig fr.o.m. 17 dec

Tack till WayToBlue som sammanställt listan!

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print