I förra veckan belönades Tina Fey med Mark Twain-priset. Amy Poehler, Jon Hamm, Steve Martin och Steve Carrell var bara några av de som hyllade den populära komikern på galan till hennes ära.

Mark Twain-priset delas ut en gång om året till en person som har gjort stora insatser för amerikansk komedi. Tina Fey är den yngsta mottagaren någonsin. Hon föddes 1970 i Pennsylvania. 1997 började hon skriva för Saturday Night Live och två år senare blev hon huvudförfattare. Sedan dess har hon gjort succé med teveserien 30 Rock, filmen Mean Girls och sina Sarah Palin-imitationer.

Galan hölls i Washington D.C. och stans ökänt konservativa publik skrattade inte helt glatt åt alla Feys skämt, enligt Washington Post. Särskilt nervöst blev det när hon tog upp Sarah Palin och dennas ultrakonservativa likar. PBS har sedermera kritiserats för att de klippte bort just det mest kritiska partiet:

And, you know, politics aside, the success of Sarah Palin and women like her is good for all women – except, of course –those who will end up, you know, like, paying for their own rape kit ‘n’ stuff … But for everybody else, it’s a win-win. Unless you’re a gay woman who wants to marry your partner of 20 years – whatever. But for most women, the success of conservative women is good for all of us. Unless you believe in evolution. You know – actually, I take it back. The whole thing’s a disaster.

Fey är den tredje kvinnliga vinnaren av Mark Twain-priset och apropå detta fällde hon kommentaren:

Only in comedy is an obedient white girl from the suburbs a diversity candidate.

Nu hoppas jag att hon snart tar lite ledigt från 30 Rock och skriver ett nytt filmmanus som är lika fantastiskt som Mean Girls.

Tina Fey i Mean Girls.

Källor: Jezebel och Washington Post.
Titta på hela galan här – och här är det som klipptes bort

/Sara
Besök även Saras blogg Glory Box!

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print