Filmklipp från Ghost Ship, actionrysare

För att balansera tungviktskräckisarna med en av mer lättsamt slag: En mer ojämn skräckis är Ghost Ship (2002). Båt-rysaren börjar år 1962 med en blodig massaker på en lyxkryssare. Det övergivna spökskeppet hittas i nutid av besättningen på en annan båt. De skulle nog ha låtit skeppet vara. Men de flesta filmer av “roller-dör-på-löpande-band”-slaget bygger på att karaktärerna är riktigt korkade och beter sig så ologiskt som ingen vettig, eller halvt vettig människa skulle bete sig. Så är det lite här också.

Filmen har en riktigt häftig inledning som sätter tonen och Ghost Ship håller också en del av vad den lovar. Det är en riktig action-rysare rakt igenom. Men tyvärr har den också en hel del actionklichéer. Karaktärerna är platta, relationerna krystade och samma machodialog har vi hört hundra gånger förut.

Ghost Ship har också lånat lite från The Shining och en del åttiotals B-skräckisar. Mycket känns igen. Men samtidigt, om man inte ryggar eller rent utav av stänger av efter inledande dialogskiften, så finns här ändå en hyfsat spännande thriller. Det är inte riktigt klart hur det hänger ihop. Ovissheten och en gnutta mystik utgör helt klart en av filmens fördelar. Den är dessutom rent tekniskt sett hyfsat välgjord och faktiskt riktigt snyggt fotad.

Det bästa av allt i filmen är slutsekvensen, när vi får veta vad som hänt före, under och efter massakern. Återblicksbilderna är utformade som en rapp musikvideo, en mycket suggestivt sådan och enormt snyggt klippt. Bilderna och musiken formar en häftig helhet med hög puls. Om denna del hade getts som kortfilm, utan hela resten av filmen som föreliggande bihang, hade kortfilmen Ghost Ship helt säkert kunna vinna många priser. Varje gång jag ser slutsekvensen njuter jag, och resten av filmen har jag redan nästan helt glömt bort.

Ghost Ship är ytlig men rätt underhållande skräp. I alla fall med ett par öl och en pizza som komplement kan Ghost Ship helt klart förgylla en tråkig kväll. Det är en typisk pizzafilm, men också en rätt väl tillagad sådan.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print