Kultklassikern Re-Animator (1985, IMDB) bygger löst en historia av Hp Lovecraft.  Herbert West (Spelad av Jeffrey Combs), en ung medicinstuderande utmanar en berömd hjärnkirurg, Dr. Carl Hill. Den senare tycker naturligtvis inte om konkurrens. När han får reda på en av Wests upptäckter, som handlar om att “animera” eller levandegöra döda kroppsdelar,  försöker han stjäla upptäckten för att kunna ta åt sig äran. Detta är något han kommer att få ångra…

Handlingen är egentligen rätt enkel, det handlar om att experimentera med att levandegöra eller “animera” döda kroppsdelar så som hela lik eller delar av dom. Och visst, West lär sig at han kan blossa liv i vad som helst. En arm börjar krypa omkring och en massakrerad katt börjar röra på sig och skriker febrilt, förmodligen i panik. Men experimenten har en avigsida. Det är så att säga inte helt okej att leka Gud. Och leken har sitt pris.

Re-Animator är en makaber “Splatter ‘n Gore Feast” som vältrar sig i osmakliga specialeffekter. Re-Animator vill chocka och uppröra. Om den gör det idag, det kanske inte jag är rätt person att svara på. Men effekterna håller bra och den är fortfarande osmaklig. Samtidigt finns en svart humor och gore-glädje mitt i det hela. Filmen ger intrycket av att filmskapare och medverkande har haft riktigt kul tillsammans och njutit av att skapa dåtidens värsta splatter-fest. Filmen är faktiskt inte alls dålig. Den är inte särskilt välspelad, men hyfsat välgjord och faktiskt rätt effektivt berättad.

På minussidan har vi att filmens musik-makare Richard Band stjäl friskt av Bernard Hermanns klassiska musik från Psycho. Filmens avslutning ligger på plussidan, som är ett  fullständigt och hämningslöst vältrande i effekter med rörliga kroppsdelar.

[youtube]OWmEReju2w0[/youtube]

Slut om Re-Animator, ett par tillägg bara. 1: Regissören Stuart Gordon gjorde också HP Lovecrafts From Beyond, adapterad av Brian Yusna som även regisserade Bride of Re-Animator. Frm Beyond är en sämre film, men riktigt härligt “Lovecraftig”. Jag såg faktiskt uppföljaren Bride of Re-Animator på stor duk. Det var en specialvisning introducerad av skräpfilmsgurun Ronny Svensson. Jag tyckte då att den filmen var minst lika bra som originalet, men det kanske också hade att göra med formatet.

Tillägg nummer 2: Ytterligare en Re-Animator-film är på gång, House of Re-Animator. Handlingen enligt IMDB: “When there’s a death in the White House, ‘re-animator’ Herbert West is brought in to bring the corpse back to life.” Filmen har inget premiärdatum, men den har varit planerad till 2010. Om projektet rors i land kommer filmen förmodligen någon gång under första hälften 2011. Läs en intervju med Stuart Gordon och Jeffrey Combs i Twitchfilm.

Nå, hur blir Halloween-betyget då för Re-Animator? Jo:

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print