I brist på egen fantasi och brist på tid till egna kreativa skriverier kan jag tipsa om en artikel hos SFIs nyhetssajt filmnyheter.se som beskriver ett starkt uppsving för svensk skräckfilm.

Du får en hel del info om läget för svensk skräckfilm, samt en hel del annan matnyttig info. Det är lite filmhistoria blandat med intervjuer, som exemplet nedan:

“- ‘Frostbiten’ var den första skräckfilmen som SFI (Svenska Filminstitutet) stödde under de 40 år som de funnits Det tycker jag säger en hel del. Det är inte riktigt fint. Det är inte fint med fantasi över huvud taget. För barn är det okej med fantasi, men inte för vuxna, säger Anders Banke. “

Nåja, det handlar nog mest om att filmmanus till skräckfilmer i regel är näst intill obegripliga. Och det finns ju bara en riktigt bra svensk rysare som knappt ens går att klassifiera som skräckfilm. Jag är minst sagt skeptisk inför en svensk skräckvåg och hoppas att SFI hellre prioriterar kvalitetsfilmer. Men det brukar de ju å andra sidan inte heller göra nu för tiden. Lättsamma ungdomsfilmer av kvinnliga regissörer har ju varit det som lättast har fått SFI att ta fram pengar under senare år. Kvinnliga regissörer som satsar på skräckfilm kommer nog att smälla högt under det kommande året. En feministisk resursfördelningspolitik fortsätter i vilket fall vara viktigare än kvalitet.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print