En liten IQ-jämförelse mellan skådespelare och skådespelerskor, i rent allmänbildande syfte så klart. Läs nedan vilka skådespelare som har högst iQ och vem som har lägst. Ett par av dom tillhör faktiskt världens mest intelligenta människor. Jag tror faktiskt att du kan bli lite överraskad av resultatet….

 

 

Så här är den mest använda IQ-skalan:

 • 130-140: Mycket hög – Ca 2,2 % av befolkningen
 • 120-129: Hög – Ca 6,7 % av befolkningen
 • 110-119: Över normal – Ca 16,1 % av befolkningen
 • 90-109: Normal – Ca 50,0 % av befolkningen
 • 80-89: “Matte? Ja jag lärde mig multifikation i skolan” – Under normal – Ca 16,1 % av befolkningen
 • 70-79: “Vad jag heter, låt mig tänka lite” – Låg – Ca 6,7 % av befolkningen
 • Under 69: “Duh???” (Mycket låg) – Ca 2,2 % av befolkningen

Drygt 2 av hundra som kommer lägst på skalan? Verkar lite mycket tycker jag. Men, nåväl, här är de intelligenta och nån mindre sådan:

James Woods IQ 180

James Woods är inte bara en av 0,0001% av befolkningen som har högre IQ än 171. Med sitt IQ på 180 har han också högre IQ än både Stephen W. Hawking och Einstein.

Quentin Tarantino – 160

Mer känd som regissör, men också med lite småroller bakom sig, så Quentin Tarantino platsar definitivt in i gänget. Tarantino har beskyllts för att vara både barnslig och naiv. Men jag tror dom bara är avundsjuka på regissören/skådespelarens ovanligt höga IQ på 160.

Dolph Lundgren – 160


Tänk en svensk i IQ-eliten! Som jämförelse med Dolfans 160, kan nämnas Olof Palmes 153. Dolph Lundgren bevisar att träna kampsport och ta lite smällar inte alls är dåligt för intelligensen.

Sharon Stone – 154

Sharon Stone är förmodligen Hollywoods mest intelligenta kvinna med sina 154 i IQ. När tio andra skådespelerskor tackade nej till att blotta sitt underliv i Basic Instinct, segrade Intelligensen över prydheten och gav Sharon Stone en rejäl skjuts i karriären.

Steve Martin 142


Mitt emellan politikerna George Washingtons (förmodade) 140 och Anna Lindhs 145, befinner sig komikern Steve Martins intelligens på 142. Dock undrar jag om inte Martins intelligens falnar i takt med hans filmer. Tidiga L.A. Story var ju både intelligent och underhållande.

Geena Davis – 140

Geena Davis delar sin intelligens kvot med de båda karriärsmarta sångerskorna Shakira och Madonna. En hel del intelligenta roller har det ju faktiskt också blivit för Geena Davis.

Nicole Kidman 132

132 i är en IQ-siffra som Nicole Kidman också delar med Jodie Foster. Siffran är två snäpp högre än Sir Francis Drake’s förmodade 130. Drake, världens första pirat, stal ett helt år i brittisk BNP av spanskt guld. Nästan lika rik som Drake var på den tiden är nog Nicole Kidman idag. Lättare och mindre blodig karriär. Att välja skådespeleri framför sjöröveri är nog också två snäpp smartare.

——————————–

Och så…… Skådespelaren med lägst IQ…

OJ Simpson – 89

Dela med dig!
 • Facebook
 • Twitter
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
 • Print