Claude Chabrol är död, RIP. En av frankrikes största filmskapare har gått ur tiden. Chabrol blev 80 år.

Claude Chabrol började sin filmkarriär som kritiker i den berömda tidningen Cahiers du Cinéma och är en av de som startade den franska “Nya vågen”. Chabrol anses vara den franska filmens “master of mystery”och var mycket inspirerad av Alfred Hitchcock. Han skrev också en lång essä om Hitchcocks berättarteknik och gav ut en bok om Hitchcock 1957 tillsammans med Erich Rohmer. Året därpå hade Claude Chabrols första film premiär, Le Beau Serge.

Är du intresserad av att läsa mer om Chabrol rekommenderar jag helhjärtat: Claude Chabrol, en artikel från senses of Cinema från 2002. Sen kan du ju alltid spana in DNs lilla blänkare.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print