Zhang Ziyi har fått den stora äran att ta sig an rollen som Mulan, den absolut största hjältinnan i kinesisk litteratur. Mulan blir en indie-finansierad film och skall regisseras av Jan de Bont. Manuset skrivs av John Blickstead

Om det inte ringer någon ljudlig klocka av namnet Jan de Bont så kan jag påminna dig om att hans sista film var Tombraider 2: The Cradle of Life. Han har gjorde även Speed 2, vilket var en film han även skrev manuset till. Så det bör väl säga något om hans allmänna omdöme som filmmakare.

“Mulan” är här mest känd som Disneyfilm, men är en gammal klassisk berättelse om kvinnan Mulan som tar över sin fars plats i armén, utklädd till man och slåss sida vid sida med männen.  Nåväl, Zhang Ziyi gjorde ett försök till en liknande roll i ett par scener i Crouching Tiger Hidden Dragon. Hur många som egentligen upptäckte att hon var klädd som man och blev tagen för en sådan vet jag inte. Jag tvivlar dock starkt att hon är rätt kvinna för en androgyn roll. Arg flicka är hon bra på att spela och gör det ofta, men pojkaktig? Själv skulle jag kunna se exempelvis Sammi Cheng i en sån roll. Men det är uppenbart att de vill ha en känd asiatisk skådespelerska och inte en mer okänd. Men då kanske de skulle ha valt en mer passande roll? Och hur fanken skall Jan de Bont lyckas med en film som är så djupt rotad hos kineserna? Nej, själv har jag inget större hopp om filmen. Förbered dig för ett praktfullt magplask.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print