David Leans klassiker Great Expectations från 1946

Film som lyckad adaption?

 

Att omvandla en bok till film är ju inte det allra lättaste. Man får ju med enormt mycket mera handling, karaktärer och miljöer i en roman än i en film. En roman innehåller rika beskrivningar ofta inte går att reproducera i detalj. Och sen är det ju inte alltid så lätt att hitta skådespelare som kan gestalta karaktärerna på ett tillfredsställande sätt. I alla fall inte så att de passar alla älskare av den litterära förlagan. Mycket av upplevelsen av boken är ju trots allt en subjektiv sådan.

I själva verket passar TV-formatet bättre. Förutom några få filmer kan jag inte komma på en bättre adaption av en roman än BBCs mini-serie Pride and Prejudice. Men jag kan å andra sidan inte heller komma på många TV-serier som slår denna i fråga om autenticitet och skådespelarprestationer. Ett annat exempel är den åtta timmar långa TV-versionen av Little Dorrit baserad på Charles Dickens roman med samma namn. (Rekommenderas helhjärtat till dig som letar efter ett starkt drama!) Båda är utsökta exempel på vad som faktiskt kan åstadkommas i fråga om TV-produktion.

Det kan också påpekas att en del filmer som uppfattas som adaptioner inte alltid är det. Exempelvis kan nämnas Stanley Kubricks rymdmästerverk 2001 som Kubrick skrev tillsammans med Arthur C. Clark. De hade i själva verket planerat att ge ut en roman tillsammans som skulle publiceras före filmen. Men filmproduktionen fick påskyndas och romanen som kom ut efter filmen hade endast Clarks namn. Men Clark har själv sagt:

“the nearest approximation to the complicated truth is that the screenplay should be credited to “Kubrick and Clarke” and the novel to “Clarke and Kubrick”.

Och sedan finns det ju en del filmer som är löst baserade på böcker, och alltså inte alls ligger särskilt nära originalverket. Alfred Hitchcock brydde sig t.ex. inte så mycket om att försöka ligga så nära som möjligt de böcker som han använde sig av.

 

Topp tio bästa filmer från bok till film:

Nåväl, här är mina egna favoriter ur ett hyfsat objektiv perspektiv och utan särskild ranking filmerna emellan den här gången. Urvalet handlar alltså om de filmer jag anser är de mest lyckade adaptionerna. Älskade filmer som Apocalypse Now och andra populära som American Psycho har valts bort för att de ligger för långt ifrån originalet. The Shining är också ett gränsfall även om den ligger hyfsat nära. Men jag har ju beslutat mig för att endast nämna tio filmer…

 

Att leva

I enligt tycke är Att leva (Huo Zhe) Zhang Yimous allra bästa film. Det är en adaption som bygger på författarens självupplevde erfarenheter under kulturrevolutionen. Ett enormt starkt familjeepos som (lite felaktigt) lanserades som Kinas svar på Borta med vinden.

 

Alice in Wonderland

Walt Disneys fantastiska version fångar Lewis Carols surrealistiska stämningar på pricken. Överlag även en av Walt Disneys absolut bästa filmer, möjligen den bästa.

 

Silence of the Lambs

Jonathan Demmes allra bästa film som förgylldes av perfekt samspel mellan Jodie Fosters sammanbitna FBI agent Starling och Anthony Hopkins Ikonskapande gestaltning av kannibalen Hannibal Lecter.

 

Ringaren i Notre Dame

På tal om ikoner skapade Charles Laughton en så stark bild av den Victor Hugos puckelryggiga Ringare att den senare har varit svår att frångå. Även Walt Disneys version skapades med Laughton som förlaga. Överhuvudtaget en enormt bra och stark film. Rekommenderas för dig som söker bra filmklassiker.

 

Psycho

Hitchcocks klassiska rysare Psycho är (enligt hörsägen) en av de få filmer som överträffar romanen. Hitchcock lät tömma bokhandlarnas hyllor genom att köpa upp alla exemplar av boken inför premiären så att inte filmens chockscener skulle mista sina effekter hos publiken. 

Lolita

Lolita är ett exceptionellt välspelat drama. Filmen har ett fantastiskt galleri skådespelare och är i mitt tycke en av Kubricks bästa. Hur den egentligen förhåller sig till originalet vet jag uppriktigt sagt inte riktig, men vad jag har förstått ligger den rätt nära.

 

Rebecka

Alfred Hitchcocks Rebecka är nog den av hans adaptioner som ligger närmast originalverket. Filmen är mer ett kostymdrama och psykologisk thriller än en rapp nagelbitare.

 

The Godfather

Coppola lyckades göra allting rätt när Maro Puzos roman Gudfadern filmades: filmlängden, skådespelarna, tempot, klippningen och musiken. Det är lätt att förstå varför The Godfather rankas som en av världens bästa filmer.

 

A Clockwork Orange

Kubricks film som först totalförbjöds när den kom räknas i dag som ett av de stora mästerverken i filmens historia. Det är svart, våldsamt och starkt. Men samtidigt ett personligt verk med många konstnärliga kvalitéer och kreativa bildlösningar.

 

Great Expectations

David Leans mästerverk är den perfekta Dickensfilmen. Stämningsfull, vacker och välspelad, och håller sig samtidigt mycket nära romanen.

 

Så, vad anser du själv utgöra en bra adaption? Att boken ligger så nära filmen som möjligt? Att filmen spelar in så mycket pengar som möjligt?

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print