Om jag fick nämna en enda actionhjälte jag verkligen saknar i Sylvester Stallones kommande actionfest The Expendables så är det Jean-Claude Van Damme. Den vresige lille belgaren är en av Hollywoods mest renodlade kampsportsstjärnor. Det är ju kampsport som utmärker både filmerna och Van Damme som skådis. Filmerna han deltagit i är genomgående av B-filmskaraktär och han har aldrig fått roller i filmer som går att jämföra med de som rollinnehavare i The Expendables medverkat i.

Nåja, här är en lista över Van Dammes tio bästa filmer. Den här gången listade efter filmernas kvalitet och underhållningsvärde och kanske inte direkt efter hur bra de är. Bra är ett ord som jag egentligen inte kan associera till Van Dammes filmer. Dessutom är Van Dammes egna insatser svårbedömda eftersom det är svårt att finna någon nämnvärd kvalitetsskillnad. Men Van Dammes filmer erbjuder definitivt på mycket fysisk underhållning och hjärndöd action. Nej, slutsnackat, låt nedräkningen börja:

 

Honourable mention:

Street Fighter (1994)

Betyg IMBD: 3.3/10

Mina betyg:
Actionvärde – 3/10
Handling – 0/10
Allmänt omdöme/totalt – 2/10

En osmakligt dålig filmatisering av världens mest kända “beat ’em up”-spel. Van Dammes i dubbel mening korta närvaro gör varken till eller från. Say no more…

 

10 Black Eagle (1988)

Betyg IMBD: 3.0/10
Mina betyg:
Actionvärde – 6/10
Handling – 3/10
Allmänt omdöme/totalt – 3/10

Kampsportsdynga av det mer underskattade slaget. Faktiskt ett rätt hyfsat försök till actionthriller, men når bara halvvägs. Och så slåss Van Damme mot Ninja-ikonen Sho Kosugi. Filmen är överlag en i raden av amerikanska försök att kopiera Hong kong-filmer.

 

9 Cyborg (1989)

Betyg IMBD: 4.6/10
Mina betyg:
Actionvärde – 4/10
Handling – 4/10
Allmänt omdöme/totalt – 3/10

Visste du att filmen gått på amerikansk TV med titlarna “Masters of the Universe 2” och “Masters of the Universe 2: Cyborg”? Vad filmen överhuvudtaget skulle ha att göra med He-Man har jag verkligen svårt att förstå. Men filmen började faktiskt som en uppföljare till He Man – Masters of the Universe. Filmen är förövrigt en av de mest tråkiga av Van Dammes filmer.  Mer kampsport skulle ha gjort den någorlunda uthärdlig.

 

8 No Retreat, No Surrender (1986)

Betyg IMBD: 4.7/10
Mina betyg:

Actionvärde – 4/10
Handling – 4/10
Allmänt omdöme/totalt – 4/10

Van Damme I en av sina “roligaste” roller som ond ryss.  Filmen handlar egentligen om Jason Stillwell som träning av Bruce Lees spöke(!) för att kunna hämnas och ge igen på elakingen Van Damme. Bilden oven är en av de mest klassiska och välkända på belgaren.

 

7 Double Team (1997)

Betyg IMDB: 4.1/10
Mina betyg:
Actionvärde – 6/10
Handling – 2/10
Allmänt omdöme/totalt – 4/10

Hong Kong-producenten och regissören Tsui Harks Hollywoodfilm är en rörig sörja nonstop-action om en jakt på en terrorist. Tsui Hark är en mycket ojämn, men omsider briljant filmskapare som gärna testar gränser och konventioner. Double Team är tyvärr väldigt konventionell. Mickey Rourke är dock en ljuspunkt.

 

6 Maximum Risk(1996)

Betyg IMDB: 4.9/10
Mina betyg:
Actionvärde – 5/10
Handling – 4/10
Allmänt omdöme/totalt – 4/10

I Maximun Risk får Van Damme ta över sin tvillingbrors plats och “ärver” både hans problem och flickvän, som spelas av Natasha Henstridge och som förövrigt är trevlig att titta på. Det här är också en film som regisserats av en Hong Kong-förmåga, den här gången av Ringo Lam. Detta var Van Dammes första uppdrag för Sony Pictures. Belgarens villkor för att göra filmen var att just Ringo Lam skulle regissera filmen.

 

5 Double Impact (1991)

Betyg IMDB: 4,7/10
Mina betyg:

Actionvärde – 7/10
Handling – 3/10
Allmänt omdöme/totalt: 4/10

2 x Jean Claude Van Damme genom dubbelroll får du se i Double Impact. Van Damme har nyligen uttryckt intresse för en uppföljare.

 

4 Kickboxer (1989)

Betyg IMBD: 5.5
Mina betyg:

Actionvärde: 7/10
Handling: 3/10
Allmänt omdöme/totalt 4/10

Van Damme kämpar för sin livs viktigaste match. Practice makes perfect? Kampsport, kampsport och kampsport. Fighting är vad det handlar om, inte mycket annat.

 

3 Time Cop (1994)

Betyg IMBD:  5,5/10
Mina betyg:

Actionvärde – 6/10
Handling – 6/10
Allmänt omdöme/totalt – 5/10

Hyllad av vissa fans som Van Dammes bästa. Mainstreamaction och småtråkig säger jag, men helt okej handling. Om en tidsresemaskin som en politiker vill använda sig av för att bli president.

2 Universal Soldier (1992)

Betyg IMBD:  5,6/10
Mina betyg:

Actionvärde – 8/10
Handling – 6/10
Allmänt omdöme/totalt – 5/10

Hyfsat originell ramhandling: två döda vietnamsoldater fryses ner och tinas upp i modern tid. Också Jämförelsevis rätt påkostad och häftig action med Van Damme och Dolph Lundgren.

 

 

1 Bloodsport (1988)

Betyg IMBD: 6.2/10
Mina betyg:

Actionvärde – 9/10
Handling – 5/10
Allmänt omdöme – 5/10

En underhållande kalkonklassiker som fullständigt massakerar all upptänkliga fakta och historia runt kampsporter. INGENTING STÄMMER! Men faktiskt är filmen också gjord med en hel del humor. Många riktigt bra kampsportare gör upp i en dödlig “Kumite”-tävling. Mycket löst baserat på nån snubbe vid namn Frank Dux. Njut av Van Dammes acting skills i finalslagsmålet, så slipper du också se filmen.

 

 

LÄS ÄVEN:

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print