Lena Olin i Awake (2007)

Cinematical skriver om fem underskattade utländska skådespelerskor i Hollywood i artikeln, eller snarare listan, 5 Foreign Actresses Undervalued in Hollywood. Det är ett rätt intressant och tacksamt ämne att diskutera. De fem som nämns är Audrey Tautou, Carice van Houten, Monica Bellucci, Catalina Sandino Moreno och Franka Potente.

Jag ska inte redogöra för vad som sägs om respektive skådespelerska i artikeln, men gå gärna in och se vad artikelförfattaren har för åsikter. Hur som helst är det ju överhuvudtaget är det enormt svårt för en utländsk skådespelerska, eller skådespelare att ta sig in i Hollywood. De flesta i Hollywood börjar med sång, dans och teater när de är mycket unga. Och ofta har de varit med i reklam- och kortfilmer eller i TV-inslag redan som barn, eller iallafall som tonåringar. Och det kontaktnät de använder har de ju byggt upp ända sedan dess. Inte undra på att det tar lång tid var en icke-amerikansk skådespelerska. När hon kommer till USA har hon redan en etablerad karriär i hemlandet och om han kan bli riktigt etablerad i hemlandet. Detta innebär ju samtidigt att hon har uppnått en viss ålder och därför kanske hon bara kan hinna en eller ett par stora roller. Sedan dalar karriären nedåt.

För många år sedan frågade jag på skoj en känd skådespelare om vad han rekommenderar om man vill bli skådespelare. Hans svar var: “Jag kan inte rekommendera någon att bli skådespelare”. Och han var så bestämd att han överhuvudtaget inte ville ge något råd. Det är verkligen fruktansvärt tufft både att försöka bli och vara skådespelare redan i Sverige. Varför så många vill ha det som yrke är nästan svårt att förstå, men naturligtvis ändå inte.

På senare år har en rad svenskor försökt ta sig in i Hollywood, som Malin Åkerman, Helena Mattson, Frida Farrell och Lisa Lövbrand. Och nu är det Tuva Novotny som ger sig in i leken. Men det är ju inte så svårt att förstå att så många svenskor vill vara med och leka i Hollywood. Det är ju trots allt en ganska lång rad svenska skådespelerskor som lyckats genom filmåren.

Angående Cinematicals korta lista så finns det fler nämnvärda skådespelerskor från hela världen.  Själv är jag mycket inne på Asien ochhar främst mina exempel därifrån. Jag undrar exempelvis om Hollywoodproducenterna egentligen förstått vilken fantastisk skådespelerska Gong Li är. Och Maggie Cheung har ju bott både i Paris och London och pratar klockren engelska.Det finns naturligtvis fler exempel, inte bara från Asien, men också från Mexiko och Sydamerika och från fler europeiska länder.

Är det en enda svensk som jag tycker skulle vara värd att nämna bland Cinematicals lista på utländska skådespelerskor så är det faktiskt Lena Olin som gjort mycket bra Hollywoodprestationer. Främst tänker jag på The Ninth Gate och maken Lasse Hallströms Chocolat. Jag kan faktiskt inte förstå varför hon inte har blivit bättre utnyttjad i Hollywood. Och nu har paret flyttat tillbaka till Sverige.

För övrigt kan nämnas att upphovsmannen till Cinematicals artikel, Christopher Campbell, anser att Noomi Rapace borde reprisera sin roll från Män som hatar kvinnor i The Girl with the Dragon Tattoo. Själv anser jag att Rooney Mara verkar vara ett ypperligt val och jag vet inte heller om Hollywood är något jag skulle önska för Rapace. Hon kan nog ha en mycket mer givande karriär på hemmaplan.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print