Rooney Mara

Tidningarna har uppsnappat att Rooney Mara (läs mer i ex.vis SVD) kommer att spela Lisbeth Salander i kommande amerikanska versionen av Millenniumtrilogin, först ut i Män som hatar kvinnor, eller The Girl with the Dragon Tattoo som filmen heter på engelska. Jag är en dag sen, det vat jag och tji fick jag, det hade jag inte förväntat mig. Men Seven-regissören David Fincher vet vad han gör.

Hur som helst snappade jag upp ett pressmeddelande som sändes ur i samband med att Rooney Mara fick rollen. Jag häpnade när jag läste det. Jag visste att Stieg Larssons verk sålde bram, men jag hade verkligen ingen aning om att den sålde så bra. Jag har översatt pressmeddelandet i dess helhet nedan. Läs och förunnas:

(Culver City, augusti 16, 2010) – Daniel Craig och Rooney Mara har givits huvudrollerna i Columbia Pictures tre filmadaptioner av Stieg Larssons storsäljande litterära verk “Millennium trilogin” under ledning av David Fincher. Girl with the Dragon Tattoo [ / Män som hatar kvinnor ] – den första filmen i serien … – börjar spelas in nästa månad i Sverige. Manuset är skrivet av Steve Zaillian och filmen är producerad av Scott Rudin, Cean Chaffin, Ole Sondberg och Søren Stærmose. Mikael Wallén och Anni Fernandez är exekutiva producenter. Girl with the Dragon Tattoo är har världspremiär December 21, 2011.

Millennium-trilogin av Stieg Larsson har publicerats i 44 länder och har hittills sålt mer än 40 miljoner exemplar över hela världen. Bara i USA har serien sålt över 10 miljoner exemplar, och försäljningen har nyligen beräknats till den märkliga hastighet av en bok per sekund. Män som hatar kvinnor har slagit försäljningsrekord i nästan alla länder där den har givits ut. Den har sålt över 5 miljoner exemplar i USA och har sålt bättre än någon annan e-bok i denna snabbt växande marknad. Som ett litterärt fenomen, ligger alla tre böcker just nu på toppen av New York Times Best Seller-listor. När man beskriver omfattningen av Larssons bedrift, säger The Economist: “Stieg Larssons levande karaktärer, djupet i detaljerna i de tre böckerna, kraftfullt fantasifulla plotten, och dess språkliga bravur gör trilogin till ett mästerverk i sin genre.” Michiko Kakutani, i The New York Times beskrev Lisbeths karaktär: “Lisbeth Salander, Stieg Larssons hårda älv-hjältinna, är en av de mest originella karaktärerna i en thriller på mycket länge – en Audrey Hepburn look-alike men med tatueringar och piercingar, med Lara Crofts “take-no-prisoners-attityd” och med Mr Spocks svala, osentimentala intellekt. Hon är utsatta offret som gör sig själv till hjälte, en vilje stark tjej som bryter sociala normer . . och visar sig vara lika duglig som vilken TV-spel hjältinna som helst.” De tre romanerna har alla blivit  “#1 worldwide bestsellers” en prestation som är oöverträffad i   förlagsbranschen.
David Fincher senaste verk är höstens mycket efterlängtade The Social Network för Columbia Pictures, som har premiär i USA den 1 oktober.

Daniel Craig hade nyligen huvudrollen i två av de mest inkomstbringande filmerna i James Bond-franchisen, Quantum of Solace och Casino Royale. Hans tidigare filmroller inkluderar München Enduring Love, Layer Cake, Modern, Road to Perdition ioch Some Voices. Han har också nyligen avslutat inspelningarna av Jim Sheridan’s Dream House, Steven Spielbergs Tintin: Enhörningens hemlighet, och Jon Favreau’s Cowboys & Aliens.

Rooney MARA finns att beskåda i höst i David Fincher’s The Social Network.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print