Matthew Vaugn som regisserar och James McAvoy som gör professor Xavier i "X-men: First Class"

Inception har rört om i grytan lite, eller orsakat problem, för X-men: First Class. Efter en förhandsvisning av Inception bestämde sig X-menregissören Matthew Vaughn att kasta bort hela 12 sidor ur manuset till filmen.

Problemet är att det finns likheter mellan filmerna. Och nu skall manuset skrivas om. Vaughn förklarar för L.A. Times:

“I saw Inception, which I loved. But my heart sank when I saw that a few of the ideas we had were up [on the screen].

“So it’s either leave it in and look as if you’re copying or change things. We completely ripped out about 12 pages of the [First Class] script and the storyboards.”

Vi får inte veta några detaljer, men det hade vi också hellre undvikit att skriva om för att inte orsaka spoilers för de som inte sett Christopher Nolan’s Inception. Men tydligen rör det sig om en “drömstrid” som utkämpas av Xavier (James McAvoy).

Tråkigt att vi inte får se denna strid. Men totalfilm.com menar att detta är i sig ett bevis, kanske både den strukna scenen samt det faktum att den ströks, för ambitionsnivån gällande X-men: First Class. Och allt tyder på att det kan bli en riktigt bra film. Förhoppningsvis uppväger First Class den något bleka filmen om Wolverine.

Dock är det faktiskt inte ovanligt som i fallet med Inception och X-men: First Class att filmer liknar varandra, eller att idéer verkar så att säga “ligga i tiden”, utan att filmskaparna direkt kopierar varandra. Ett exempel är LOTR: Return of the King. När man skapade de dödas armé hade de ingen aning om piraterna i Pirates of the Caribbean. Den här gången brydde sig den petige Peter Jackson inte om att ändra på karaktärerna efter det att Pirates kom ut och resultatet på duken blev nästan exakt detsamma, som om Return of the King kopierat Pirates.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print