5 Sylvester stallone i ”Judge Dredd”

”I am the Law” skriker Sylvester Stallone med sån inlevelse att ansiket blir förvridet bakom den illasittande hjälmen. Aldrig någonsin har en skådespelare tagit en superhjälteroll på samma blodiga allvar som Sylvester Stallone i Judge Dredd. Filmen är för övrigt så medioker på alla plan att den lätt skulle glömmas bort bland filmhistoriens alla filmer om det inte var för höjden av pretentiöst överspel levererat av Stallone.  

4 Kevin Costner i ”Waterworld”  

Kevin Costner är förvisso känd för pompösa, överarbetade filmer. Graden av pretentiöst i både Waterworld och The Postman, två ”storslagna” postapokalyptiska visioner, går över gränsen för vad som kan anses anständigt. Varför just Waterworld toppar Postman beror snarare på omständigheterna runt filmen. Medan de övriga skådespelarna levde i fallfärdiga ruckel och tampades med en värme på upp till 50 grader, kostade inkvarteringen för Costner 4500 USD per natt, vilket innebar en lyxvilla vid havet med egen butler, kock och swimmingpool.   

3 Tom Cruise i ”Days of Thunder”

Jag har undsluppit bilracerfilmen Days of Thunder alldeles intill nyligen. En film som är lika pretentiös som förutsägbar, vilket inte innebär lite. Det är minst sagt tragiskt att se så många riktigt bra skådespelare (bortsett från Cruise alltså) leverera bombastiskt pompösa repliker på så stort allvar. …Star trek-vibbar…. 

2 Tom Cruise i ”Top Gun”

Top gun etablerade Tom Cruise som filmactionhjälte. Aldrig förr eller tidigare har vi skådat graden hos Cruise av pretentiöst humorlöst allvar. Hur en så genomkorkad film samtidigt kan vara älskad av så många övergår mitt förstånd. Filmen nominerades för övrigt till bästa utländska film i Japan. Måhända uppväckte den någon form av nostalgi över Andra världskrigets heroiska piloter? 

1. Steven Seagal i ”On Deadly Ground”

Det är svårt att hitta en skådespelare som tar sig själv på större allvar än Steven Seagal. Som självutnämnd levande actionhjälte gör han allt för att leva upp till sin vardagliga image på den vita duken. On Deadly Ground är också en av världens mest pretentiösa filmer. Kombinationen med Seagal är nästintill outhärdlig. För Seagal själv är det dock en lätt match att tampas med repliker som: ”You wanna know who he is? Try this . . . delve down into the deepest bowels of your soul. Try to imagine the ultimate fucking nightmare. And that won’t come close to that son of a bitch when he gets pissed.” Njut av en av världshistoriens mest korkade filmscener:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZDgxmhApOo8&w=620&h=380]

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print