När jag satt och funderade över allehanda möjligheter till roliga filmlistningar slog det mig plötsligt: det finns ju nästan inga Science Fiction-komedier. Nu menar jag inte Sci-Fi i bemärkelsen vetenskaps-fantasier, vilket ju är en rätt stor kategori av filmer som överbryggar flera olika genrer. Det som slog mig var specifikt angående rymd sci-fi. Tänk efter själv. Hur många kommer du på?

Under Andra Världskrigets posttrauma och kalla krigets första period var ju rymd-monsterfilmer högsta biomode. Abbott och Costello gjorde en rymdparodi under just dessa år: Abbott and Costello Go to Mars (1953). Knappast en av deras bästa filmer och i princip deras mest bortglömda.

Sen då? Woody Allens Sleeper(1973), en adaption av en roman av H.G Wells, har förvisso rymdvibbar, men platsar inte riktigt i rymdgenren. Inte heller gör Back to the Future det som också snarare hamnar i vetenskaps-films-facket.

Förvisso kan jag påminna mig om filmer som Mars Attacks!, Space Balls och Galaxy Quest. Och visst har vi ju Men in Black. I Robot kanske också är bäst klassad som rymd(/action)komedi.

Men sen är det stopp. Det var sex stycken filmer, inte mer. Ok, det finns en MIB II och en tredje är på väg. Och Coneheads låtsas jag överhuvudtaget inte om. En lång lista blir det i vilket fall inte.

Vad är då skälet att just rymd Scif-Fi är sällsynt i komedifilmer? Dåligt komedi-virke? Det tror jag inte. Kanske på grund av att Sci-Fi ofta gränser till komedi och även i sin seriösa form ofta är löjlig och smått skrattframkallande? Plane 9 from Outer Space utnämnd “Världens sämsta film” är t.ex. så dålig att den blir rolig och mer underhållande än flera av nämnda filmer. Men tack och lov tar filmerna sig inte alltid på blodigt allvar. Star Trek IV – The Voyage Home är ett utmärkt exempel, en av de bästa Star Trek-filmerna och faktiskt mest som en komedi.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print