Varsågod: här är de tio bästa må-bra-filmerna, eller “feel good-movies”, helt och hållet baserade på snyft- och må bra-faktor. Perfekta för en mysig hemmakväll.

Urval och ranking är alltså baserad enbart på “snyft”- och “må bra”-faktor, inte på filmens generella kvalitet. “Betygen” baseras på “Snyft” och “Må Bra”, fem möjliga poäng på varje av dessa kategorier som ger en totalt tio-gradig skala förkortad “S/M” – vilket ju är en rätt passande förkortning eftersom det skall till ett smått perverst drag för att tycka om S/M-filmer. Om dom inte är riktigt, riktigt bra dvs, så att man kan bortse från “S/M”. Det sistnämnda stämmer dock inte riktigt in på filmer med den mer “klassiska” benämningen S/M…

Det är ett helt och hållet objektivt urval eftersom det finns två filmer som jag faktiskt avskyr, samt en film som är välgjord men i mitt eget tycke måste annars vara en av de mest överskattade filmerna någonsin. Men melodramsnyftande och må-brakänsla krossar ofta förnuftet hos åskådaren. Fast främst på grund av att de faktiskt ger något till publiken, något som den känner sig berikad av. Och det är ju fascinerande i sig att budskap och känsla ibland är viktigare än all form av trovärdighet, rim och reson:

 

10. L.A. Story

Steve Martins egenhändigt skrivna verk L.A. Story är en något spretig kompott av ett uppfriskande surrealistiskt slag. Men på något märkligt sätt når filmen fram och träffar rätt. Och dessutom Steve Martins bästa film – Sådeså!

Må bra poäng:
Snyft-faktor: 1/5
Må bra-faktor: 4/5
S/M totalt: 5/10

 

9. Så som i Himlen

Vet faktiskt inte hur jag ska hantera den här filmen. Jag vet ju att den är älskad av många så jag ska inte kommentera den närmare.

Må bra poäng:
Snyft-faktor: 3/5
Må bra-faktor: 3/5
S/M totalt: 6/10

 

8. Dead Poets Society

Hur mycket kan en lärare egentligen betyda för ett gäng skolungdomar? Mer undrar jag över hur man kan förstöra en näst intill perfekt film med ett onödigt överdrivet slut.

“Oh captain, my captain”

Må bra poäng:
Snyft-faktor: 3/5
Må bra-faktor: 3/5
S/M totalt: 6/10

 

7. Mitt liv som hund

Svensk Må-bra-film när den är som bäst. Småstadsidyll och relationsdrama med barndomen i centrum. Filmen som förde Lasse Hallström till Hollywood.

Må bra poäng:
Snyft-faktor: 2/5
Må bra-faktor: 4/5
S/M totalt: 6/10

 

6. Billy Elliot

Filmens placering baseras enbart på snyftfaktorn. En über-melodram med något tvära och oförklarliga vändningar, annars välgjord.

Må bra poäng:
Snyft-faktor: 4/5
Må bra-faktor: 3/5
S/M totalt: 7/10

 

5. Tillsammans med dig

Något mindre “snyft” och mycket “må bra”. Chen kaiges bästa film efter Farväl min konkubin. Tät vardagsdrama om fattig pojke som spelar fiol. En riktigt bra film till skillnad från en del annat i listan.

Må bra poäng:
Snyft-faktor: 3/5
Må bra-faktor: 4/5
S/M totalt: 7/10

 

4. Maskernas Kung

Må bra poäng:
Kinesiskt drama och en riktig supersnyftare som ingen kvinna med hjärta kan se färdigt med torra ögon. Enormt välspelat drama om en gammal gatuopera-underhållare som söker en arvinge att föra vidare sin “mask”-konst till.

Snyft-faktor: 5/5
Må bra-faktor: 3/5
S/M totalt: 8/10

 

3. Forrest Gump

Mer “må bra” än “snyftare”… om du kan smälta att turen kan förfölja en människa genom hela livet på nåt slags ockult vis.

Må bra poäng:
Snyft-faktor: 3/5
Må bra-faktor: 5/5
S/M totalt: 8/10

 

2. It’s a Wonderful Life

It’s a Wonderful Life, eller “Livet är Underbart” måste vara världens mest sedda och älskade snyftare. Och Frank Capra är nog filmvärldens okränta snyftmästare, åtminstone beträffande komedier.

Må bra poäng:
Snyft-faktor: 5/5
Må bra-faktor: 5/5
S/M totalt: 10/10

 

1. Ikiru

Ikiru, eller “Att Leva”, har nog setts av rätt få här i Svealandet. Och det är ju snyftligt värre, för Akira Kurosawas mästerverk brädar allt annat som liknar en “se den och bli en bättre människa-film”. Huvudkaraktären i Ikiru får veta att han har cancer och bara har en kort tid kvar att leva. Filmen är en enormt välgjord, välspelad, känslig och sammantaget den ultimativa må-bra-filmen och som därmed krossar allt motstånd. Se den, du kommer inte att ångra dig. Och om du älskar filmer som “Så som i himlen” och “Billy Elliot” så kommer du garanterat att få ditt lystmäte.

Må bra poäng:
Snyft-faktor: 5/5
Må bra-faktor: 5/5
S/M totalt: 10/10

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print