Inte alls oförväntat, inte alls – men nästan för bra för att vara sant. Apichatpong Weerasethakul vann guldpalmen Cannes för Loong Boonmee raleuk chat eller “Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives”.

Thailändske regissören Apichatpong Weerasethakul är tämligen okänd här i norraste Europa, men jag känner få filmskapare från Öst som är mer värd uppmärksamheten. Jag listade själv de 50 främsta filmerna från Östasien under 00-talet och placerade Weerasethakuls film Sang sattawat eller “Syndromes and a Century” på fjärde plats(!). Faktumed skulle många anse att jag var väl snål och min lista lite väl kommersiell. Många andra som fokuserar på Asien anser att just denna film är den absolut bästa filmen från öst under många, många år.

Och surrealistiska “Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives”, filmen som vann guldpalmen i år? Nåja, den har jag inte hunnit se än, men om den är lika bra som Syndromes… så är den väl värd guldpalmen, det kan jag garantera. Weerasethakul är minst sagt en frisk fläkt i filmvärlden. Men jag kan också påstå att han är ändå bara ett (men väldigt gott) exempel på att det är i Öst som det allra mest intressanta sker just nu på den internationella filmscenen.

I vilket fall – Fantastiskt roligt. Grattis Weerasethakul! Här nedan kan du se både en trailer på filmen och en film från festivalen!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Jk-EoUb0nvg&w=620&h=380]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fmmNvw7eay0&w=620&h=380]

Läs även mer i DN eller i AB

FilmMedia
/FilmBlogg

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print