Oscarnominerade skådespelaren Jake Gyllenhaals lista av filmer innehåller bl.a. Brokeback Mountain, Donnie Darko, Jarhead, Rendition och October Sky. Han har spelat mot stora Hollywood namn som Anthony Hopkins, Meryl Streep, Tobey Maguire, Reese Witherspoon, Robert Downey Jr, Natalie Portman och Gwyneth Paltrow. Denna mångsidiga aktör har också stått på teaterscenen i Londons West End med skådespelare som Anna Paquin och Hayden Christensen.

Jakes roll som Dastan, prinsen av Persien, är en av hans mest framstående till dags datum. Han är sedd av många som ett annorlunda val till den här rollen. Han spelar huvudrollen och medger att han tränade hårt inför den flora av actionsekvenser som filmen innehåller.

Q: Vad var det med filmen och rollen som prins Dastan som lockade?

Jake Gyllenhaal: Rent personligt kände jag att det var osannolikt jag skulle spela en sådan typ av roll. Det var långt ifrån något som jag tidigare hade agerat i. Men när jag pratade med regissör Mike Newell om det visade det sig att det inte bara var en TV-spelsadaptation, det var ett stort episkt äventyr som han hade planer på. Den hade en i hög grad klassisk handling, känslosam och äkta, fylld med svängningar och omvändningar. Varje dag under inspelningen måste du hålla reda på var du är, hur du kom dit och vem som har lurat dig. Det är som en De Misstänkta och det gör det intressant för mig. Och om en sådan här film ska göras ska den göras av de bästa, så att ha Jerry Bruckheimer involverad gjorde att det kändes rätt!

Q: Hur förberedde du dig fysiskt för den här rollen?

Jake Gyllenhaal: Jag tränade en hel del, mycket löpning, styrketräning och olika sporter. Jag är inte någon som älskar att vara inomhus så jag uppskattade att vara utomhus mycket. Jag tränade som om jag skulle ge mig in i strid, men jag var tvungen att hålla mig vig och flexibel. Det är inte bara gladiatorliknande strid, även om det också finns med, jag var tvungen att kunna hoppa över murar, klättra upp för väggar och springa på dem. Jag simulerade det så mycket som möjligt i min träning.


Q: Hur mycket stunts och Parkour har du haft möjlighet att göra själv?

Jake Gyllenhaal: Jag jobbade i LA med en Parkour kille i några veckor. Konstigt nog så kändes det han lärde ut naturligt för mig. Det är mycket hängande och att lära sig hur man ska röra sig på rätt sätt. Allt handlar om landningen. Om det är något jag har lärt mig i den här filmen så är det att om någon ber dig att göra något så prova. Om du inte provar kommer du att ångra det resten av tiden du är där. Den här filmen gav mig möjligheter att göra galna saker jag normalt inte skulle klara av eller få möjlighet att göra.

Q: Var det några scener du envisades med att göra själv snarare än att låta en stuntman göra det?

Jake Gyllenhaal: Det finns en lång scen i filmen med strutsar. De är i allra hösta grad levande, det finns inte en enda animerad struts i den här filmen. De är högt betalda också. Vi blev tillsagda veckor i förväg hur de är massiva destruktiva varelser som kan slita ditt hjärta i kroppen med sina klor. Så vi skakade när vi var i närheten av dem. Min stuntman var i ringen med en av dem och jag kände bara ‘Jag måste ge mig in där. När kommer jag någonsin vara i en bur med strutsar?’ Så jag begav mig in och de visade sig vara fantastiska och snälla. Man måste försöka och ge sig in i leken, det är en erfarenhet.

Q: Hade du spelat Prince of Persia spelet innan, och kände du något ansvar inför att göra en sådan ikonisk karaktär levande?

Jake Gyllenhaal: Jag har spelat många verkliga personer i filmer tidigare och det är samma press i en sådan situation. När jag var ung spelade jag spelet en hel del. Men det var viktigt för mig att få fram en realism in i den här världen som inte var baserad helt på verkligheten. Jag kände ett ansvar eftersom prinsen i spelet har en personlighet. Han har en historia men du är inte fullt informerad om vad den är. Som skådespelare måste du forma uttrycket av karaktären och får en möjlighet att skapa en ny resa kring vem karaktären är. Jag tror det är ett bättre tillvägagångssätt än att oroa sig för att förstöra vad som finns där.

Q: Vad var det roligaste med att göra en film som den här?

Jake Gyllenhaal: När du är ett barn leker du krig med dina vänner. Vi gör det här, varje dag. Det bästa var svärdfäktning och att strida, något som jag inte haft möjlighet att göra mycket av tidigare. Men det är också humor och seriöst agerande mitt i alltihopa. Det var riktigt svårt. Jag har stor respekt för dem som kan föra in den typen av känsla i en roll samtidigt som de bankar vettet ur någon. Det är som att tugga tuggummi och gå samtidigt. Det är en svår utmaning för en skådespelare.

Q: Hur hanterade du hettan i Marocko under inspelningen?

Jake Gyllenhaal: Jag tyckte faktiskt om värmen. Jag gav ett löfte under filmen till alla, eftersom de flesta var Britter och jag kommer från södra Kalifornien, att jag inte skulle klaga över hettan. Öknen är en plats som ger klarhet. Det är en underbar plats att befinna sig i. I vilket fall när du är utrustad med massor av vatten.

Q: Hur var det att arbeta med regissören Mike Newell?

Jake Gyllenhaal: Det är toppen att jobba med Mike. Det är en sån osannolik sammansättning av skådespelare i den här filmen vilket är suveränt. Ingen var ute efter att bevisa något; alla var ute efter att upptäcka något. Det är skillnaden mellan den här filmen och andra liknande filmer. När det gäller Mike, den här killen har regisserat Fyra Bröllop och en Begravning och filmer som Harry Potter, det kan inte bli bättre.  Varje dag var större och snabbare än den föregående, men vi hittade alltid verkligheten och det äkta i en situation genom honom.

Q: Om filmen blir en succé, ser du fram mot möjligheten att spela in en eller två Prince of Persia filmer till?

Jake Gyllenhaal: Ja, efter att ha gjort det här blir det svårt att återgå till mindre karaktärer. Det är beroendeframkallande att göra filmer som den här. Varje dag ger mersmak. Det finns dagar då man är trött, men även på min lediga söndag tränade jag två pass för det var den mentaliteten jag hade. Jag är beredd för vad som än kommer i min väg.

Intervju från WaytoBlue

Läs även: Intervju med Emma Garterton i FilmMedia
eller: Artikel i AB om Gemma

Prince of Persia: The Sands of Time går på bio från 19 maj.

Dela med dig!
  • Facebook
  • Twitter
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
  • Print